Podatek a Vinted

• Autor wątku Autor wątku Upgrademe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Upgrademe

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Rozumie że regulamin Vinted w jakimś sposób zakazuje sprzedaży firma
Ale co jeśli ja będę tam wystawiał swoje przedmioty z butiku i ktoś to będzie kupował
Ogólnie jestem ryczałtowcem i zarobki mam opadatkowane 3 %
Więc np sprzedam coś na vinted za 1000 zł wpisze to do przychodu i zapłacę za to 3 % podatku to czy na koniec roku też będę musiał zapłacić 12 % podatku jak Vinted mnie zgłosi do Urzędu skarbowego?
Jak to się ma do własnej firmy ?

12% to po prostu zwykły PIT (zasady ogólne)
Ty to już rozliczysz wg ryczałtu w ramach swojej działalności - więc podatkowo wszystko będzie u Ciebie OK, żadnego dodatkowego podatku (12%) nie będziesz płacił.

sekStans napisał:
12% to po prostu zwykły PIT (zasady ogólne)
Ty to już rozliczysz wg ryczałtu w ramach swojej działalności - więc podatkowo wszystko będzie u Ciebie OK, żadnego dodatkowego podatku (12%) nie będziesz płacił.

Tak właśnie myslalem
Ale co kiedy vinted zgłosi mnie do urzędu skarbowego
Rozpocznie się kontrola i np w ewidencji sprzedaży będę miał wpisane np nick z vinted osoby kupującej ?
Wystarczy to do potwierdzenia zapłaty 3 % podatku ?

Ale co kiedy vinted zgłosi mnie do urzędu skarbowego
Skoro sprzedajesz jako osoba fizyczna, to zostaniesz zraportowany do KAS przez portal. Pod warunkiem że spełnisz kryteria, czyli dokonałeś 30 czynności lub więcej dotyczących sprzedaży, jeżeli łączne wynagrodzenie wypłacone lub uznane w tym okresie na jego rzecz nie przekroczyło 2 000 euro . Co prawda na razie to projekt ustawy która ma zostać przyjęta przez sejm w maju br. ale obejmuje okres od 01.01.2023. Pierwszy raport za rok 2023 zostanie przekazany w styczniu 2024.
będę miał wpisane np nick z vinted osoby kupującej ?
Nie. Raportowaniu podlegają dane określone w art. 75c pkt. 2 (osoby fizyczne). Znajdź w sieci projekt i poczytaj. Jest ogólnie dostępny.
Wystarczy to do potwierdzenia zapłaty 3 % podatku ?
Skoro zadeklarowałeś sprzedaż na portalu jako osoba fizyczna, to i tak możesz zostać ujęty w raporcie. Będziesz tłumaczył się ewentualnie w US. Mogą "prześwietlić" Twój rachunek bankowy.
Chcę zwrócić jeszcze uwagę na określenie ujęte w ustawie/projekcie. Dotyczy osób fizycznych.
d)któremu operator platformy umożliwił w okresie sprawozdawczym wykonanie mniej niż 30 stosownych czynności dotyczących sprzedaży towarów .....
Tu nie ma mowy o sprzedaży, jest mowa o czynnościach dotyczących sprzedaży. Czy zatem ogłoszenie umieszczone na portalu jest taką czynnością? Pożyjemy - zobaczymy.
Cytat pochodzi z projektu ustawy art. 75a ust. 1 pkt. 24 lit. d.

Powrót