Podatek dochodowy a mieszkanie uzyskane w spadku

• Autor wątku Autor wątku fnordom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fnordom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry.

Moi rodzice wspólnie kupili mieszkanie 2016. Akt notarialny wypada na 28.01.2016.
Dokładnie 2 lata później, w styczniu 2018 roku zmarła moja mama, w maju byliśmy u notariusza z ojcem i z na mocy aktu poświadczenia dziedziczenia odziedziczyłem 1/4 mieszkania, a pozostałe 3/4 własności do nieruchomości z tytułu darowizny w grupie zerowej na mocy porozumienia z ojcem, czyli całość mieszkania. Jestem jedynym dzieckiem.

W grudniu 2022 roku sprzedałem ta nieruchomość żyjąc w przeświadczeniu, że te 5 lat jest liczone od 2016, czyli od daty jej nabycia przez mojego ojca no i ze nie będę musiał płacić żadnego podatku.

Nie bylem od tego czasu w US i nie składałem żadnego dokumentu. Chciałem sprawdzić, czy wszystko gra i udałem się do US i pani urzędnik zasiała ziarno niepewności, więc skierowałem swoja uwagę tutaj, żeby mieć troche amunicji i wiedzy do dalszej walki. Jeżeli będę musiał zapłaci podatek to jestem mocno spóźniony na kwietniowa deklaracje i mogę nawet dostać kare.

Wiem, że jeżeli ktoś sprzedaje nieruchomość poniżej 5 lat od jej nabycia to musi zapłacić wypełnić pit 39 i zapłacić 19% podatku (albo określić na co chce przeznaczyć ta kwotę).

Mam w związku tym 2 pytania:
1) Czy ten okres 5 lat upływa od momentu, w którym odziedziczyłem pieniądze, czy od momentu, w którym moi rodzice kupili ta nieruchomość?
W jednym przypadku to 5 lat dopiero minie w 2023, w drugim 5 lat upłynęło z końcem 2021.

2) zakładając, że te 5 lat minęło, czy potrzebuje coś zrobić, na przykład wypełnić pit 39 w jakiś określony sposób? złożyć jakąś deklaracje? Nie robić nic? Co z tegorocznym pit? Mieszkanie sprzedałem jeszcze w 2022.

Bardzo dziękuję za wszelka pomoc.

Do tych 5 lat wlicza się okres posiadania nieruchomości przez spadkodawcę.
Ty jednak odziedziczyłeś tylko 1/4 udziału w nieruchomości. Pozostałe 3/4 otrzymałeś w darowiźnie od ojca.
W przypadku darowizny do wspomnianych 5 lat nie wlicza się okres posiadania nieruchomości przez darczyńcę.

Innymi słowy, sprzedając mieszkanie w 2022 r. nie zapłacisz podatku od 1/4 jego wartości (udział odziedziczony), ale od pozostałych 3/4 (udział otrzymany w darowiźnie) musisz zapłacić podatek. Chyba że środki te przeznaczysz na własne cele mieszkaniowe w ciągu 3 lat od zbycia mieszkania.
Należy złożyć pit-39 za 2022 r.

Powrót