Podatek dochodowy od sprzedaży części lasu

• Autor wątku Autor wątku Obiektywny25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Obiektywny25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
W październiku 2016 nabyłem w drodze darowizny od rodziców udział 50% w gospodarstwie rolnym w skład którego wchodziły grunty rolne 10ha, siedlisko zabudowane 70ar oraz las 4ha.
Następnie we wrześniu 2018 roku zniosłem współwłasność z osobą obcą (2 część udziału miała osoba obca) w ten sposób, że mi przypadł cały las + 7ha gruntów rolnych, a drugiej stronie siedlisko + 3ha gruntów rolnych i podział był po połowie wartości 50/50 bez spłat i dopłat. Podatków żadnych nie było.

Teraz tak. Chciałbym wydzielić kawałek tj 20ar lasu celem sprzedaży dla osoby obcej, dla której ten kawałek 20ar stałby się działką wydzieloną na powiększenie swojej działki siedliskowej. Inaczej 20ar by się nie wykroiło, a z tego przepisu można, chodzi o powiększenie działki siedliskowej sąsiada.
I teraz pytanie. Skoro to jest las i płace za niego podatek leśny, a od nabycia darowizną udziałów 50% (10.2016)minęło dopiero 3 lata, bo rozumiem że zniesienie współwłasności (09.2018.) skoro było równe udziałami biegu czasu 5lat nie kasuje, to i tak zapłacę podatek dochodowy, bo to jest las i pomimo, że ten kupujący jak i ja jesteśmy rolnikami i on to kupi na powiekszenie siedliska to i tak podatek dochodowy zapłacę?
I teraz nurtujące mnie pytanie nr 2. Rozumiem że to że sprzedaje 20ar z łącznie 11ha nie skutkuje naliczeniem podatku od całości 11ha, bo kawałeczek z nich sprzedałem przed upływem lat 5 (wartość 400tys) tylko zapłacę od tych 20ar sprzedanych ileś tam %, chyba 18, tak?

Ostatnia edycja:
Powrót