Podatek drogowy - miejsce płacenia podatku PILNE!

• Autor wątku Autor wątku FSO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FSO

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Jestem osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą ale:
1. miejsce zamieszkania [zameldowania] jest inne niż miejsce prowadzenia działalności
2. działalność prowadzona jest tylko w jednym miejscu [bez dopisku "cały kraj"]
Pkt 1 i pkt 2. skutkuje tym że właściwym dla mnie US dot podatku dochodowego jest ten od miejsca zamieszkania
a US od podatku VAT - ten od miejsca prowadzenia działalności [Są to RÓŻNE US-Y!]
W 2008 r. firma jako firma a nie ja jako osoba fizyczna zakupiła samochód ciężarowy DMC pow 3,5 t na fakturę. Kupującym jest FIRMA A NIE OSOBA FIZYCZNA!. Jest on wykorzystywany w firmie i przez firmę i stale parkuje w jej siedzibie.
3. Z racji tego że firma [przedsiębiorstwo] jest prowadzone przez osobę fizyczną nie ma osobowości prawnej i samochody nabywane przez nią na Fakturę są rejestrowane na właściciela, i tak też tutaj się stało
4. Licencja na przewozy na potrzeby własne jest wystawiona na przedsiębiorstwo przez urząd pod który podlega przedsiębiorstwo a nie urząd pod który podlega właściciel z racji miejsca zamieszkania
5. Podatek drogowy [powołanie się na ust o podatkach lokalnych art 9 pkt 7 "...Organem właściwym w sprawach podatku od środków transportowych jest organ podatkowy, na którego terenie znajduje się miejsce zamieszkania lub siedziba podatnika,"] jest płacony w gmienie w której znajduje się przedsiębiorstwo a nie w gminie gdzie zarejestrowany jest samochód.
Ostatnio gmina w której jest zarejestrowany samochód [miejsce zamieszkania osoby na którą jest zarejestrowany samochód] upomina się o to by u nich płacić podatek drogowy. Moja interpretacja przepisów jest taka by płacić podatek drogowy w miejscu właściwym z racji siedziby PRZEDIŚBIORSTWA A NIE MIEJSCA ZAMIESZKANIA
W związku z tym mam pytanie z prośbą o wyjaśnienie - która interpretacja przepisów jest wlaściwa?
Z góry dziękują za szybka i wyczerpujaca odpowiedź z powałaniem się na odpowiednie ustępy prawne.

pozdr
Piotrek

Powrót