Podatek gruntowy a wynajem domu

• Autor wątku Autor wątku weroni124
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

weroni124

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie
W lutym 2014 wynajęliśmy Dom/bliźniak (w drugiej połowie mieszkają właściciele domu)
W punkcie umowy dot Nebenkosten czyli dodatkowych kosztów mamy wpisane 170 euro. Sam czynsz to 520 euro. Nebenkosten : Miały to byc opłaty za prad wode i ogrzewania. Liczniki za prad mamy oczywiscie spisane, niestety w domu jest jeden piec w ktorym pali właściciel i on ogrzewa cały dom i wode, umówiliśmy sie ze w ciagu kilku miesiecy właścicielka poda nam koszty ogrzewanie byśmy mieli go czarno na białym. Tak se nie stało. W styczniu 2015 właścicielka przyszła do nas z informacja ze rozliczyła rok 2014 i bedziemy mieli ponad 1000 euro dodatkowych kosztów. Obiecała rozliczenie na piśmie. Ale
Owe rozliczenie dostarczyła nam wczoraj (mimo wcześniejszych upomnień) ...
No i niestety, do rzeczy. Mamy tam m.in dopłata za prad wode ogrzewanie ale i podatek gruntowy z naszej powierzchni mieszkalnej, połowa ubezpieczenia za pożary, kominiarz itp
I teraz moja pytanie; co teraz? W życiu nie myślałam ze nie będąc właścicielem nieruchomosci bede placic podatek gruntowy... Dodam ze nie mamy nawet garażu, ogrodu, piwnicy (jest strych ale ich podzielony, cześć przeznaczyli nam)
Dodatkowo zwlekając z rozliczeniem właścicielka naraziła nas na koszty, bo przeciez kończy sie kolejny rok i znow bedzie takie samo rozliczenie... Wiedząc ze bedą od nas rządac takich opłat wyprowadzilibyśmy juz w styczniu... Przeszukałam masę artykułów, maz mówi biegle po niemiecku ja niestety słabiej.
Pracuje tylko maz, ja wychowuje 2 letnie dziecko, z drugim jestem w ciazy
Nie wiem co robić, za poradę prawna chcą w DE ok 190 euro
Boje sie ze jeśli odmowie zapłaty za koszty nie umówione podczas wynajmu, sprawa skończy sie w sadzie
Nie wiem na ile to nieuczciwość właścicieli czy nasza niewiedza?

Kto moze mi cos doradzić? Bardzo proszę , bo nie wiem juz co robić .....

Ostatnia edycja:
Witam
Wynajmujemy mieszkanie w domu5-cio rodzinnym.Kazde"mieszkanie"placi za grunt,kominiaza,ubezpeczenie i sprzatanie ulicy...Dodatkowo kazdy ma swoj piec CO i tez musi placic przeglady.
Oplacamy z mezem rocznie 100 euro za adwokata, u ktorego mozemy zasiegac porad prawnych.
Na reszte pytan ,napewno odpowie ktos kto wie jak takie sprawy sie zalatwia.

Co do kominiarza zgadzam sie, w poprzednim domu tez go raz w roku płaciliśmy, ubezpieczenie jest od pożaru i znalazłam zapis ze takie ubezpieczenie jest w kwestii właściciela, my możemy ubezpieczyć sobie rzeczy ruchome którymi jesteśmy właścicielami lub gdy zainwestowaliśmy w remont, wtedy rozumie ale mam placic za ubezpieczenie nie swoich murów ktore w razie pożaru wyremontują sobie za moja składkę?
No i podatek gruntowy masz wyszczególniony w umówię i ile go płacisz? Bo nam naliczyli prawie 400 euro, wiadomo ze rozłożone na rok i za moja zgoda da sie przeżyć ale jednorazowo nie mam skąd jej wziasc :-(

Powrót