D
dylo
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
W czerwcu b.r.otrzymałem od brata i bratowej w ramach rozliczeń spadkowych po zmarłym ojcu ich mieszkanie(darowizna notarialna).Od części bratowej zapłaciłem podatek ok.3500zł.Obecnie 7.10.br. sprzedałem to mieszkanie i mam podobno do zapłacenia 19% podatek doch.:-(
Znajomy z us.powiedział mi,że trzeba złożyć oświadczenie w ciagu 2 tyg. do u.s. ,że uzyskaną kasę przeznaczę w ciagu 2 lat na cele mieszkaniowe to wówczas uniknę podatku.Słyszałem też z innego żródła,że nie muszę pisać oświadczenia tylko złożyć do końca kwietnia 2010r PIT-39 z informacją o przeznaczeniu uzyskanej kwoty na cele mieszkaniowe i również uniknę podatku.
Jak jest faktycznie?
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Znajomy z us.powiedział mi,że trzeba złożyć oświadczenie w ciagu 2 tyg. do u.s. ,że uzyskaną kasę przeznaczę w ciagu 2 lat na cele mieszkaniowe to wówczas uniknę podatku.Słyszałem też z innego żródła,że nie muszę pisać oświadczenia tylko złożyć do końca kwietnia 2010r PIT-39 z informacją o przeznaczeniu uzyskanej kwoty na cele mieszkaniowe i również uniknę podatku.
Jak jest faktycznie?
Z góry dziękuję i pozdrawiam