podatek na zasadach ogólnych

• Autor wątku Autor wątku xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Witam serdecznie
Zwracam się o pomoc w rozwiązaniu problemu. Wysłałem mojego tatę aby zapłacił podatek za wynajem mieszkania. W US złożyliśmy deklaracje o wyborze formy opodatkowania, mój tata wybrał rozliczanie na zasadach ogólnych. Wczoraj tata był w US w Zawierciu w kasie tego urzędu chciał zapłacić podatek, wypisał kartkę gdzie jest są dane podstawowe typu imię nazwisko, NIP/PESEL, za jaki okres się płaci podatek, nazwa podatku PIT 36. Pani w US powiedziała mu ,że musi wybrać czy jest to PIT zielony, brązowy. W efekcie nic nie załatwił . O co chodzi w tym proszę o wyjaśnienie.

Myslę,że to jakiś techniczny problem,zielony,brązowy to rozliczenie roczne podatku,a jak dobrze zrozumiałam tata miał zapłacić zaliczkę na podatek dochodowy np. za III 2012.Na dowodzie wpłaty musi byc za jaki okres czyli np. 12M03,PIT,zaliczka na podatek dochodowy,nie wiem dlaczego PIT 36? to dotyczy rocznego rozliczenia podatku

Może chodzi za zeszły rok?
Jeśli tak, należy się rozliczyć na PIT-36 (zielony).
To PIT-37 jest brązowy.
centrumbhp2
Mezczyzna.gif
za który rok tata chce zapłacić podatek? Za bieżący, czy poprzedni?

Ostatnia edycja:
centrumbhp2 napisał:
Witam serdecznie
[...]PIT 36. Pani w US powiedziała mu ,że musi wybrać czy jest to PIT zielony, brązowy. [...]

Sam sobie przeczysz. Nie ma czegoś takiego jak PIT brązowy lub zielony! Są PITy: np. 28,36,37,39 etc

Nic innego nie funkcjonuje, bo gdzie w ordynacji podatkowej masz zapisane np. o wspólnym rozliczaniu się małżonków na PIT brązowy, zielony etc?

Powrót