Podatek Norwegia

• Autor wątku Autor wątku JOHNNUS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JOHNNUS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam ta http://forumprawne.org/prawo-finansowe-podatkowe/191853-pisma-z-norweskiego-urzedu-skarbowego.html sprawa wraca do "nas" jak bumerang, niby nic w tym dziwnego ponieważ nie zapłaciliśmy (około 200 osób tylko z naszej firmy). Sprawa wygląda tak:
Pracowaliśmy w Norwegii i dostaliśmy zwrot przyszła decyzja, i czek z Deutsch banku ( Na 100% zwrot podatku). Potem okazało się że te pieniądze nam się nie należą:mad: i przysłano do nas giro do zapłaty. Co ciekawe choć mieliśmy identyczny czas pracy i identyczne zarobki to kwoty do zapłaty były zupełnie inne. Ja np. dostałem ponad 12 tyś koron a mój kolega prawie 20 tyś, w ostateczności istnieje możliwość że zapłacimy. Od niedawna, w naszej firmie pojawiają się głosy o człowieku który jest związany z tym podatkiem. Dzwoni kolejno do osób z mojej firmy i umawia się na spotkanie, co ciekawe przedstawia się jaką osoba z ministerstwa finansów, i mówi że podatek spłacimy bez odsetek, na raty, ponieważ był to porostu błąd że został nam przyznany. Nie widział bym w tym nic dziwnego gdyby nie to że chce pieniądze do ręki od podobno bierze ponad 1000 zł i wydaje jakieś pokwitowania. Wydaje mi się to oszustwem ponieważ jeśli bylibyśmy ścigani za ten podatek, to poprzez Europejski Nakaz Zapłaty i najpierw dostalibyśmy jakoś decyzje w tej sprawie. Myślicie że ten człowiek jest oszustem ? Co sądzicie o tej całej sytuacji?

Czy ktoś mi powie czy ten człowiek jest oszustem ?

Czy nie prosciej jest zadzwonic do Min. Finansow (jak wnioskuje Norwegii) i zapytac sie o takie pracownika oraz wyjasnic sprawe? Mozna tez na pismie. Ogolnie placenie urzednikowi i jakies pokwitowania (czyzby nalegal na zaplate gotowka), to brzmi dla mnie dziwnie.

A czy mogłabyś podać mi numer do ministerstwa finansów ?

Witam
mam pytanie dotyczace odbioru podatku z norwegii, a mianowicie partner w 2012 roku pracowal w norwegii kilka miesiecy i wrocil do Polski, dostal list w czerwcu ze ma do odebrania na poczcie w norwegii podatek( nie ma konta w norwegii )sprawa wyglada tak ze trzeba go odebrac i czy jest mozliwosc wyslac pismo oczywiscie przetlumaczone na norweski z kopia dowodu i nr konta polskiego ,aby ten podatek przelali na polskie konto, zeby nie jechac specjalnie bo to ogromne koszty. prosze o rade co zrobic w takiej sytuacji??

A czy partner zglosil w tamtejszym Urzedzie powrot do Polski (podaje wtedy adres zamieszkania Polski i zwrot kierowany jest do PL).

raczej nie zglosil ze wraca do Polski,a gdy wyśle pismo do urzedu z którego jest ten podatek do odebrania ze wrocil do polski i poda dane to nie bedzie zadnego problemu? i chciałabym sie poradzic czy pismo to musi byc przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego czy moze byc zwykle tlumaczenie?

Jak wejdzie na urzedu stronke to znajdzie tam druk ktory musi wypelnic. Sa tez tam wszystkie przepisy czy moze przeslac czy musi byc osobiscie. Wystarczu google tlumacz i wszystko jasne.

dziękuje bardzo za informacje a czy może zna Pani adres strony tego urzędu i w której zakładce szukac tego druku? dziękuje za pomoc :)

"JOHNNUS" powinieneś zgłosić sie do firmy, która pomoże Ci uporać się z tą sprawą. Polecam Ci (reklama), mnie już pomogli w wielu sprawach m.in. odwołaniach podatkowych za ostatnie 3 lata i rozliczeniu podatku norweskiego. Szczerze polecam!

Edycja postu z powodu zlamania zasad regulaminu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Post zostal skasowany z powodu zamieszczonej reklamy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót