Podatek od 50% czy od całości? grafika komputerowa

• Autor wątku Autor wątku grafik_komputerowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grafik_komputerowy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Cześć,
Mam taki problem, zawarłem umowę o wykonanie kilku rzeczy(dokładnie modeli 3d) z pewną firmą spoza Polski. Wszystko odbywało się mailowo. Wystawiłem im rachunek ale nie wpisałem do tego rachunku, że te modele są z przeniesieniem praw autorskich. I teraz mam pytanie: podatek płacę od 50% czy od całości?

grafik_komputerowy napisał:
... ale nie wpisałem do tego rachunku, że te modele są z przeniesieniem praw autorskich. ...
To by i tak nic nie znaczyło i nie wywołało by żadnych skutków prawnych. Do takiej czynności niezbędna jest umowa w formie pisemnej ze wszystkimi regulacjami wymaganymi Ustawą.

grafik_komputerowy napisał:
... I teraz mam pytanie: podatek płacę od 50% czy od całości?
Gdzie naczytałeś się takich totalnych bzdur, że tylko z tytułu przeniesienia praw autorskich majątkowych należy się kup 50% :?: Nie. nie tylko.

Przekazując swoje utwory do korzystania i nie określając w umowie o przeniesieniu praw autorskich majątkowych przyjmuje się, że udzieliłeś licencji na warunkach ustawowych - licencji domniemanej.

Co do zasady prawo do zastosowania kup 50% przysługuje z tytuły zarówno rozporządzania jak i korzystania z praw autorskie, udzielenie licencji to jest korzystanie.

Powrót