Podatek od czynnosci cywilnoprawnych

• Autor wątku Autor wątku KASIAXXX
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KASIAXXX

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, dzis dostalam wezwanie od naczelnika Urzedu Skarbowego gdzie jestem proszona o zlozenie pisemnego oswiadczenia dotyczacego opisu nieruchomosci-lokal mieszkaniowy ktorego jestem wlascicielka, w sprawie podatku od czynnosci cywilnoprawnych od umowy sprzedazy zawartej dnia 11.07.2002. Naczelnik chce stwierdzic czy wartosc mieszkania podana w akcie notarialnym (12.500,00-tyle wtedy zaplacilam za mieszkanie) odpowiada jego wartosci rynkowej i w przypadku gdy nie bedzie odpowiadac to bedzie przeprowadzone postepowanie podatkowe w celu okreslenia podatku od czynnosci cywilnoprawnych od przedmiotu umowy. Czy ktos moze mi to wytlumaczyc? Przeciez wiadomo ze na dzien dzisiejszy wartosc rynkowa jest o wiele wyzsza niz 5 lat temu, po drugie skad szanowny naczelnik ktory te wartosc ma ocenic bedzie wiezial w jakim stanie bylo mieszkanie w momencie kiedy zostala zawierana umowa? Dlaczego nie pofatygowali sie zrobic wyceny w momencie kiedy nabywalam mieszkanie tylko dopiero teraz, po pieciu latach??? Mieszkanie (26m kwadr.)bylo w bardzo zlym stanie, wlozylam w nie oprocz tych 12.500zl bardzo duzo pieniedzy zeby doprowadzic je do stanu uzywalnosci, a teraz co? Wycenia mi je na np30 tys i bede musiala zaplacic podatek od tej wartosci? Prosze zeby mi to ktos wytlumaczyl bo nie wiem co mam zrobic, z gory dziekuje za odpowiedzi

US podejrzewa, że mogło dojść do zaniżenia wartości nieruchomości. Wartość nieruchomości nie może być ustalona w oparciu o dane z 2006/2007 roku. Pod uwagę będą brane ceny z okresu, kiedy miała miejsce sprzedaż. Czy posiada Pani rachunki, faktury na remont mieszkania?

Niestety nie posiadam, nie przypuszczalam ze beda mi potrzebne, mam 24 lata jestem na rencie socjalnej i nie wiem jak ja zaplace podatek... wszystko bylo zalatwione zgodnie z prawem, podpisane dokumenty u notariusza itd itp, dlaczego dopiero teraz chca ustalac wartosc mieszkania... co moge w tym wypadku zrobic?

Złożyć oświadczenie o odpowiedniej treści. Trzeba będzie poczekać na ruch US. Nie uprzedzajmy faktów.

Powrót