Podatek od dochodów z giełdy. NFI

• Autor wątku Autor wątku tilas21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tilas21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
1. W 1996 roku nabyłem świadectwa udziałowe PSU które jako fundusze
NFI sprzedałem poprzez biuro maklerskie na giełdzie w 2006 roku, co
biuro maklerskie ujęło w części F PIT-8c za 2006r.
2. Według wstępnych wyjaśnień uzyskanych w urzędzie Urzędzie
Skarbowym zbycie ww. funduszy NFI podlega opodatkowaniu
w przypadku braku dowodu zakupu ww świadectw udziałowych PSU
w 1996r.
3. Biuro maklerskie poinformowało na piśmie, że nie posiada danych
dotyczących transakcji dokonanych przed 1 stycznia 2001r. ze względu
na upływ 5 - letniego okresu przechowywania i archiwizowania
dokumentów związanych z przeprowadzonymi transakcjami ( w tym
zakupu przeze mnie świadectw udziałowych PSU w 1996r).

Mam pytanie:
- czy w przypadku braku dowodu zakupu PSU w 1996r muszę odprowadzić
podatek od ich sprzedaży w 2006.
- bardzo proszę o radę lub uzasadnienie wykładni prawnej.

Dochody uzyskane ze sprzedaży akcji narodowych funduszy inwestycyjnych są nadal zwolnione z podatku od dochodów osobistych do wysokości połowy jednomiesięcznego przeciętnego wynagrodzenia w

Rzeczpospolita

Dochody uzyskane ze sprzedaży akcji narodowych funduszy inwestycyjnych są nadal zwolnione z podatku od dochodów osobistych do wysokości połowy jednomiesięcznego przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej.

Podstawą zwolnienia jest art. 21 ust. 1 pkt 42 ustawy z 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych. Przepisy nie określają bliżej, z jakiego okresu ma być wynagrodzenie określające limit tego zwolnienia. W rozliczeniach za 2004 r. przyjmowało się np. przeciętne wynagrodzenia w gospodarce narodowej z 2004 r., które wynosiło miesięcznie 2289,57 zł (M. P. z 2005 r. nr 10, poz. 205). Podatek płaci się od nadwyżki przekraczającej kwotę zwolnioną. Dochodem ze sprzedaży tych akcji jest różnica między kosztami ich uzyskania a ceną faktycznie otrzymaną. zwolnienie dalej obowiązuje tylko śr dochód 1200zł czyli jeżeli twój dochód ze sprzedaży akcji nfi nie przekracza tej kwoty to nie płacisz podatku a jezeli masz żonę i dostałeś dwa pity to karzdy może skorzystać z tego zwolnienia .Ja dla pewności zapytałem mój US o wiazacą interpretacje

Powrót