Podatek od mieszkania i darowizny, sprawa załatwiana w sądzie

• Autor wątku Autor wątku Ojciec203
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ojciec203

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Ojciec zmarł w 1998 roku. W postępowaniu spadkowym(które odbyło się 6 lutego 2009) Sąd orzekł że część mieszkania po zmarłym Ojcu należy się mi mojej siostrze i mojej mamie która już posiada drugą połowę tego mieszkania; dowiedziałem się że ponoć będziemy musieli zapłacić podatek od części spadku który otrzymaliśmy, dowiedziałem się juz zresztą tutaj na forum że Ponieważ otwarcie spadku odbyło się pod rządami starej wersji ustawy o podatku od spadków i darowizn, należy zapłacić podatek. Jego wysokośc zależy od wyceny nieruchomości. wszystkiego mozna sie dowiedzieć w Urzędzie Skarbowym: tam się wypełnia odpowiedni druk, a US dysponuje specjalną ksiązką, w której podane są ceny m kw. w zależności od czasu wybudowania, materiałów, miejscowości itp. Skorzystawszy z jej danych można wycenić całośc. Gdyby US nie godził się z wpisaną do formularza kwotą, może zlecić wycene biegłemu. Gdyby w ocenie biegłego wartość nieruchomości była wyższa o ponad 30%, za ekspertyzę płaci spadkobierca, jażeli mniej - US. Nie podlega opodatkowaniu otrzymana nieruchomość 110m kw (sumarycznie dla wszystkich spadkobierców), jeżeli się nie dysponuje innym lokalem mieszkalnym i jeżeli nie zamierza sprzedać tego lokalu w ciagu 5 lat od nabycia spadku, chyba że wyda uzyskane pieniądze na inny cel mieszkaniowy.
Nasze mieszkanie nie przekracza 110m2 no i nie mamy innego mieszkania w którym moglibysmy zamieszkać oraz nie zamierzamy sprzedać tego mieszkania czyli z tego wynika że nie będziemy musieli płacic tego podatku, proszę o potwierdzenie. ?
Ponieważ mieszkanie w chwili obecnej należy do 3 osób czyli do mnie, siostry oraz mamy chcielibyśmy aby właścicielem mieszkania była jedna osoba oraz tak załatwić żeby nie płacić kolejnego podatku, dowiedziałem się że taką sprawę można załatwić u notariusza ale rówież w sądzie w formie darowizny np mojej i siostry na rzecz mamy(ponoć taka darowizna jest zwolniona od podatku), moje pytanie brzmi następująco jeśli załatwiałbym taką sprawę w sądzie jaki formularz muszę złożyć, ile to kosztuje i jak to opisać żeby było wiadomo że jest to darowizna (co musi być zawarte) no i tak w ogóle czy sąd może orzec taką darowiznę

Powrót