podatek od najmu _ mikro rachunek US

• Autor wątku Autor wątku Anna345y
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna345y

Użytkownik
Odpowiedzi
180
czy osoba która wynajmuje lokal w ramach najmu prywatnego, rozlicza się ryczałtem począwszy od lutego 2020 r.[/I] (przy rozliczaniu miesięcznym nie ma podatku do zapłaty w styczniu za grudzień, tylko przychód za grudzień płatny będzie dopiero do końca lutego w terminie zeznania PIT-28, czyli wcześniej będzie trzeba zaplacić przychód za styczeń bo do 20 lutego).
ma obowiązek płacić podatek
na swój osobisty mikro rachunek z tym samym tytułem tj. PPE?
to tak jak dotychczas przelew podatkowy do US?

Ostatnia edycja:
Anna345y napisał:
...
ma obowiązek płacić podatek
na swój osobisty mikro rachunek z tym samym tytułem tj. PPE?
to tak jak dotychczas przelew podatkowy do US?

Założyłem na ten temat wątek jakiś czas temu. Na dzisiaj 2020-01-02 nadal w tej kwestii panuje totalny chaos. Mam nadzieję, że ktoś za to beknie personalnie kiedy ok. 20 stycznia koło miliona (ponoć co najmniej tyle płaci PPE) podatników podniesie alarm!
Na ten moment udało mi się ustalić co następuje:

(0) Nadal nie da się dokonać przelewu z kodem PPE na IRP. Automatycznie pojawia się zbiorczy nr US

(1) Banki konsekwentnie, stanowczo i jednogłośnie twierdzą, że PPE nie da się zapłacić na IRP a tylko i wyłącznie na nr US
[kilka rozmów na infoliniach z różnymi pracownikami]

(2) Dociśnięci bardziej, i bardziej kumaci z obsługi, po długim uświadamianiu, że PPE to też PIT (nie mają o takich sprawach pojęcia) udzielają jeszcze takiej odpowiedzi:

„...PPE – to jest rachunek, który w zbiorach bazowych z KIR ma inne oznaczenie, więc przelew jest kierowany na rachunek US, a nie na indywidualny rachunek podatkowy. Nie jest to zależne od nas, a od Ministerstwa Finansów, dlatego prosimy, abyś kontaktował się bezpośrednio z MF w tej sprawie...”

(3) MF, też kilka rozmów, już od dzisiaj (jeszcze tydzień temu nie wiedzieli dosłownie NIC) konsekwentnie, stanowczo i jednogłośnie twierdzą, że tak {!} PPE trzeba zapłacić nn IRP!
I odsyła do „wykazu numerów rachunków bankowych urzędów skarbowych KAS od 1.01.2020 r.”

https://www.gov.pl/web/kas/rachunki...rvu3BWR0M1WI-OOcMHuWGnKgrldo7WxOQDsx6DEiDjnHE

gdzie faktycznie, przy PPE (zryczałtowany podatek dochodowy od przychodów ewidencjonowanych) stoi „ICR”

Przy czym zarówno banki jak i MF wykazują totalną indolencję i bezsilność w faktycznym rozwiązaniu problemu i odsyłają do siebie wzajemnie. Jak pisałem mam nadzieję, że w ostatnim dniu wybuchnie burzliwa medialna afera i jakiś przygłup co najmniej wyleci z tego powodu z pracy...
Aha, nie omieszkałem też zwrócić się z pytaniem e-mail do kilku US w większych miastach w Polsce i oto jaką odpowiedź otrzymałem z jednego z nich dzisiaj rano:

(4) „...W odpowiedzi na Pana pytania wyjaśniam, że od 01.01.2020 podatek ryczałtowy winien być dokonany na indywidualny numer rachunku podatkowego ( mikrorachunek podatkowy), który podatnik generuje samodzielnie na stronie internetowej www.podatki.gov.pl lub w siedzibie dowolnego urzędu skarbowego.
W przelewie należy wybrać odpowiedni typ formularza - w przypadku przychodów z najmu opodatkowanych ryczałtem należy wybrać formularz PIT-28 i wskazać miesiąc, za który płacony jest podatek...”

[imię i nazwisko]
kierownik referatu
Drugi Referat Czynności Analitycznych i Sprawdzających (SKA-2)
Urząd Skarbowy... jedno z największych miast w Polsce

Co najbardziej mnie zszokowało to fakt, że pomimo kiedy nawet udało się wykazać problem i udowodnić rozmówcom absurdalność całej sytuacji nie skłoniło to ani banku ani MF aby podjęli próbę rozwiązania tej sprawy w jedyny możliwy sposób czyli - między sobą!

Ostatnia edycja:
trzeba płacić na mikrorachunek. Banki nie są przystosowane do zmian na co MF nic nie poradzi.

hajja napisał:
trzeba płacić na mikrorachunek. Banki nie są przystosowane do zmian na co MF nic nie poradzi.

Banki już dawno sobie z tym poradziły i wszystko działa OK.

Powrót