Podatek od nieruchomości, a zaniżona powierzchnia użytkowa

• Autor wątku Autor wątku voorn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

voorn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
przeczesałem ostatnie lata na forum oraz w internecie i nie znalazłem zbytnio informacji o takich przypadkach, a mogłoby się wydawać, że jest dość powszechny.

Mianowicie, sprawa dotyczy sąsiada, obok którego buduję ja swój dom jednorodzinny wolnostojący. Z sąsiadem często rozmawiamy i podczas jednej z rozmów padł temat podatku od nieruchomości, ponieważ mój dom będzie miał podobną wielkość.
Dom sąsiada został wybudowany w latach 60. przez niego samego i w międzyczasie był rozbudowywany. Okazało się, że w księdze wieczystej podana jest pierwotna powierzchnia użytkowa, a nie ta obecna, po rozbudowach. Ponadto nie uwzględniona w tej powierzchni jest piwnica (wysokość kondygnacji do 1.90m). Zatem opodatkowana powierzchnia użytkowa jest mocno zaniżona.

Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem? Sąsiad jest już w sędziwym wieku i chciałbym mu pomóc, a zarazem jak najmniej przeszkadzać podczas budowy.
Co w tym wypadku powinien sąsiad zrobić i co mu może grozić w przypadku jakiejś kontroli?

Dziękuję i pozdrawiam

Okazało się, że w księdze wieczystej podana jest pierwotna powierzchnia użytkowa, a nie ta obecna
Podatek od nieruchomości naliczany jest na podstawie danych w Ewidencji Gruntów i Budynków a nie w KW.

Jeśli podatek naliczany jest na podstawie nieaktualnych danych należy złożyć w Urzędzie Gminy aktualną informację o nieruchomościach i obiektach budowlanych (formularz IN-1 wraz z załącznikiem ZIN-1). Powierzchnię budynków mieszkalnych podajemy w części D2 tego formularza.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Tylko jak go przekonać, że powinien tego dokonać, jeśli ponad 50 lat tak dom stoi i wszystko jest w porządku? :D

Powrót