Podatek od pożyczki w najbliższej rodzinie

• Autor wątku Autor wątku Valkyrie89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Valkyrie89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Dnia 04,06,2012 (poniedziałek) otrzymałam na konto osobiste pożyczone pieniądze (120 000zł) od rodziców. Nie mamy żadnej spisanej umowy, pożyczka funkcjonuje na zasadzie umowy słownej. Pieniądze zostały pożyczone na zakup mieszkania, do czego doszło 06,06,2012 (środa).

Nie złożyłam wniosku PCC-3 do Urzędu Skarbowego w terminie 14 dni od pożyczki. Co w takiej sytuacji? Czy nie ma innego rozwiązania jak złożenie wniosku teraz i zapłaty podatku? Czy jakąkolwiek sytuacją łagodzącą może być to, że dnia 18,06,2012 trafiłam do szpitala (20.06.2012 urodziłam, a więc obecnie jestem w trakcie połogu)? Czy można jeszcze uniknąć zapłaty podatku?

Pożyczka ma być bezprocentowa, a więc umówiliśmy się, że oddamy z mężem rodzicom tyle ile pożyczyliśmy bez dodatkowych odsetek. Czy US nie przyczepi się do tego, czy pożyczka może być bezprocentowa?

Pozdrawiam

Składasz PCC3, dowód otrzymania pożyczki, czynny żal oraz, niestety, wpłacasz podatek wraz z odsetkami do dnia zapłaty. Zwlekanie naraża Cię na podatek 20%. US mało interesują warunki pożyczki.

Rozumiem, że czynny żal ma mnie uchronić od kary za nieterminowe złożenie PCC3? Czy może zaistnieć sytuacja, że mimo to kara zostanie na mnie nałożona?

Jak powinno wyglądać pismo i ile wynoszą odsetki za każdy dzień zwłoki? Czy można ubiegać się u naczelnika US o rozłożenie na raty takiej płatności?

Ostatnia edycja:
Czynny żal pozbawia US możliwości ukarania. Pismo i odsetki - polecam google, są gotowce i kalkulatory. PCC na raty raczej nie przejdzie.

Powrót