Podatek od "pożyczki"

• Autor wątku Autor wątku qaxymilian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qaxymilian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Jak wg Was wyglądała by strona podatkowa następującej sytuacji?

Ktoś wpłaca mi 3.000 zł, jeśli zajdzie pewien określony warunek (nieistotne, jaki)w czasie, powiedzmy, dówch tygodni, oddaję temu człowiekowi 6.000 zł. Nie prowadzę działalności gospodarczej. Czy coś się zmienia, jeśli kwoty są np. 10-krotnie większe? Czy można to zinterpretować jako sprzedaż (w jedną i drugą stronę, przedmiotem handlu może być np. jakaś usługa), czy lepiej jako sprzedaż, jej anulowanie i rekompensata? Może pożyczka i jej zwrot z "procentami"? A może jeszcze inaczej, żeby jak najmniej oddać fiskusowi.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Qaxymilian

Nie ma czegoś takiego jak "sprzedaż pieniędzy".
Podatek należy zapłacić od zysku (dochodu) według skali podatkowej.

[cytat="Janusz M."]Nie ma czegoś takiego jak "sprzedaż pieniędzy".
Podatek należy zapłacić od zysku (dochodu) według skali podatkowej.[/cytat]

Nie mówię o sprzedaży pieniędzy. Za te 3 tysiące sprzedaję jakąś usługę. Np. codziennie dzwonię do tej osoby i śpiewam jej piosenkę. Jeśli po dwóch tygodniach wystąpi jakiś warunek (np. rzucę kostką i trafię parzystą liczbę oczek), to przerywam usługę, oddaję 3 tysiące i w ramach rekompensaty, że nie będę dalej dla niej śpiewał ;) dostaje ona drugie 3 tysiące. Jeśli natomiast w rzucie wypadnie mi nieparzysta liczba, trzy tysiące są moja a klient staje się właścicielem rocznego abonamentu na śpiewanie na dobranoc.

Mam nadzieję, że teraz opisałem to bardziej obrazowo. Chodzi mi o to, czy od tych trzech tysięcy, które trafiają do mnie, a potem wracają do klienta, trzeba odprowadzić jakiś podatek? Bo w końcu jakaś operacja finansowa była, ale z drugiej strony została anulowana. I co zrobić z tymi kolejnymi trzema tysiącami, które podarowuję klientowi. Czy potraktować to jako nagrodę, darowiznę, prezent? No i czy przy wyższych kwotach. np rzędu dziesiątek tysięcy złotych, coś się zmienia, jakaś stawka bądź inny aspekt?

pozdrawiam,

Powrót