Podatek od produktów cyfrowych w działalności nierejestrowanej

• Autor wątku Autor wątku AlexŁ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AlexŁ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem pracownikiem samorządowym zatrudnionym w oparciu o umowę o pracę. Chciałabym dodatkowo rozpocząć prowadzenie działalności nierejestrowanej, polegającej na sprzedaży produktów cyfrowych, niezapisanych na nośniku m.in. grafik, infografik, autorskich zdjęć oraz e-booków poprzez sklep na stronie internetowej oraz prowadzić uproszczoną ewidencję, tak aby nie przekraczać połowy minimalnego wynagrodzenia. Czy w momencie rozpoczęcia prowadzenia działalności nierejestrowanej muszę zgłaszać ten fakt w Urzędzie Skarbowym. Moje drugie pytanie brzmi: czy od produktów cyfrowych, które wymieniłam muszę odprowadzać podatek VAT? Informacje, jakie są przedstawione na stronach internetowych nie są dla mnie jednoznaczne np. przy sprzedaży e-booka podana jest stawka VAT 5%. Serdecznie proszę o rozwianie moich wątpliwości.

Z góry dziękuję za odpowiedź i poświęcony czas.

Całą ideą działalności nierejestrowanej jest to, że nie trzeba jej nigdzie zgłaszać, w tym do US.

Każda działalność gospodarcza, w tym najem albo właśnie działalność nierejestrowana, podlega VAT, chyba że jest z tego podatku zwolniona.

Na szczęście istnieje zwolnienie z VAT ze względu na obroty - tzn. nie trzeba się rejestrować jako podatnik VAT jeśli roczne obroty nie przekraczają 200.000 zł, a zatem działalność nierejestrowana z samej definicji mieści się w tym limicie. Jedyny problem w praktyce mogą mieć z tym limitem osoby, które wynajmują nieruchomości na cele niemieszkaniowe - bo wówczas limit 200.000 zł dotyczy i wynajmu i działalności (rejestrowanej czy nierejestrowanej).

Ze zwolnienia do 200.000 zł wyłączone jest kilka przypadków - tj. np. świadczenie usług prawnych, doradczych, jubilerskich i ściągania długów, a także handlu metalami szlachetnymi i bursztynem, alkoholem, paliwami, budynkami i lokalami, nowymi samochodami i częściami samochodowymi, a także handlu na odległość kosmetykami i sprzętem komputerowym.

Zatem żaden wyjątek nie dotyczy sprzedaży oprogramowania. Można wiec sprzedawać oprogramowanie korzystając ze zwolnienia z VAT.

Nie ma wówczas znaczenia czy stawka ustawowa to 5% czy 23% - ty i tak stosujesz stawkę "zw.", a więc nie rozliczasz VAT.

Powrót