Podatek od spadku - jak go zmniejszyc

• Autor wątku Autor wątku typ123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

typ123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

będę dziedziczył spadek po mojej zmarłej mamie, niestety nie zgłosiłem tego w porę do US i będę musiał zapłacić podatek 822 pln + 7% wartości powyżej 20 000 zł.

Przedmiotem spadku są dwie nieruchomości oraz pieniądze z książeczki mieszkaniowej.

Wyjdzie z tego bardzo duża kwota, jak ją zmniejszyć?

Podobno jeśli mieszkam albo zamierzam mieszkać na danej nieruchomości to jestem zwolniony z płacenia podatku za nią? To prawda? Jeśli tak, to gdzie mam złożyć informacje o tym, że zamierzam mieszkać na danej nieruchomości?

Czy można ten podatek sobie jakoś odliczyć? Są jakieś sposoby żeby podatek był zmniejszony?

Pozdrawiam i liczę na odp.

Owszem, można skorzystać z ulgi, jesli Pan tam zamieszkuje. Nie wlicza się do podstawy opodatkowania ich czystej wartości do łącznej wysokości nieprzekraczającej 110 m2 powierzchni użytkowej budynku lub lokalu. W przypadku nabycia części (udziału) budynku mieszkalnego lub lokalu albo udziału w spółdzielczym prawie do budynku mieszkalnego lub lokalu ulga przysługuje stosownie do wielkości udziału.

Mam pytanie ile czeka się średnio na obliczenie podatku od spadku, liczac od dnia złożenia zeznania sd-3

Ostatnia edycja:
Ja czekałam coś koło 2 tygodni, ale to pewnie zależy od US - mój był mały.

A czy ta ulga obowiązuje nadal?
Mój tata odziedziczył po mamie udział w domu, w którym mieszka od dnia zakupu go przez jego rodziców. Czy może skorzystać z tej ulgi? Jego mama zmarła w 2003, postanowienie o nabyciu w 2009 roku.

Powrót