K
Knup
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 15
Witam. Mój ojciec ma taki oto problem prawny. Niedawno dostał zawiadomienie z urzędu skarbowego aby wstawić się w sprawie wyjaśnienia niejasności przy podatku o d spadku jaki pozostawił mu jego ojciec. Dziadek nie sporządził testamentu, więc zgodnie z ustawowym dziedziczeniem i zgodnie z decyzją sądu z roku 2005 babcia (żona), tata (syn) i ciocia (córka) otrzymali po 1/3 jego majątku. Niestety nie wyceniono tego majątku. 2 lata przed śmiercią dziadek stał się spadkobiercą kwoty pieniężnej jakiegoś tam krewnego z Sydney. W testamencie tego krewniaka było podane, że kwota ta będzie płacona ratami. W dodatku w testamencie tym zastrzeżono, że w przypadku śmierci dziadka, niewypłaconą część kwoty będą dostawać jego dzieci po równo czyli po 1/2 dla taty i cioci. Tata znalazł tą decyzję konsulatu gdzie było podane, że spadek ten jest zwolniony od opodatkowania. Ale teraz po 4 latach od uprawomocnienia nastąpił problem z mieszkaniem po dziadku. Trzeba ustalić ile wart było to mieszkanie w roku 2005 aby ustalić podstawę podatku. I moje pytanie jest takie: czy ktoś wie gdzie mogę znaleźć cenę metra kwadratowego mieszkania na rynku wtórnym w roku 2005 w Lublinie?