Podatek od spadku ( nieruchomość)

• Autor wątku Autor wątku MarysiaK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MarysiaK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Odziedziczyłam mieszkanie po mojej chrzestnej ( siostrze rodzonej mojej mamy). Jestem zatem w 2 grupie tych co dziedziczą i nie jestem zwolniona z podatku. Jednakze z tego co czytalam to jest mozliwosc unikniecia zaplacenia podatku od nieruchomosci jesli zamieszkam w niej 5 lat ( to jest wykluczone) albo - i tu nie wiem czy dobrze rozumiem- moge zbyc nieruchomosc i w ciagu 6 miesiecy z koniecznosci zmiany miejsca zamieszkania nabyc nowe mieszkanie - wowczas rowniez nie musze placic podatku - czy to prawda? czy cos zle zrozumialam? Mieszkanie jest w innej miejscowosci niz studiuje - zatem istnieje koniecznosc zmiany miejsca zamieszkania . Własnego mieszkania do tej pory nie posiadałam.

Jak wygląda tutaj podatek od wzbogacenia? Ile i kiedy zapłacę podatku? i czy w ogóle? jeśli zbędę czy nabędę nowe mieszkanie? I czy w ogóle możliwe jest taki dublowanie się podatków - najpierw zapłace załóżmy podatek od spadku aby umożliwić sobie zbycie nieruchomości a potem znowóż zapłacę podatek od wzbogacenia się?

Powrót