Podatek od spadku-niezgłoszony w terminie

• Autor wątku Autor wątku justyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
justyk

justyk

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Minął 6 miesięczny termin od orzeczenia nabycia spadku. Wiem jaka przypada mi część- 3/16, ale nie mam pojęcia co wchodzi w jego skład dlatego nie zgłosiłam nic do US. Wniosek o sprawę dot. działu spadku został złożony-czekamy na termin rozprawy. Na infolinii US konsultant mówi że trzeba było to zgłosić...ale co to już ona nie wie - ja też - nie utrzymywałam kontaktu z rodziną. Jak teraz ogarnąć ten temat?
Prośba o podpowiedź rozwiązań

Teraz to na 100% zapłacisz podatek + odsetki za każdy dzień zwłoki.
nie mam pojęcia co wchodzi w jego skład dlatego nie zgłosiłam nic do US.... nie utrzymywałam kontaktu z rodziną.
Takie informacje US wogóle nie interesują.

No super, a jak się okaże ze ojciec wszystko oddał braciom i nie zostało nic, albo długi? Sprawa o ujawnienie masy spadkowej nawet się nie zaczęła to od jakiej wartosci i czego mam wykazać ten podatek??

jak się okaże ze ojciec wszystko oddał braciom i nie zostało nic, albo długi?
Nie ma aktywów, nie ma podatku. Są tylko długi, to obowiązkowo i niezwłocznie wykonać spis inwentarza. Jedynie on ogranicza wszczętą egzekucję. Inaczej komornik będzie egzekwował bez ograniczeń.
Sprawa o ujawnienie masy spadkowej nawet się nie zaczęła
Kto ma to ujawnić? Żadna instytucja/organ nie prowadzi spisu/wykazu majątku pozostawionego przez spadkobierców. Po to sąd wydał postanowienie o stwierdzeniu nabycia spadku, by spadkobiercy zaczęli działać. Między innymi, by ustalili co wchodzi w skład spadku.

No i właśnie sprawa o dział spadku została założona - czekam na pierwsza rozprawę. W trakcie postępowania sąd nakazuje spis inwentarza i aktywów, tak? Ja na razie wiem ile mi się ewentualnie należy, a czy coś będzie i co to jest- dopiero zostanie ujawnione

Sprawa cywilna o dział spadku a zawiadomienie US o nabyciu praw majątkowych w wyniku spadkobrania, to dwie osobne czynności, których nie można ze sobą łączyć czy wiązać.

Ok, tylko co wpisać w formularzu gdy nie ma się pojęcia co wejdzie w masę spadkowa? Co mam zgłosić poza udziałem 3/16?

Myślisz, że na forum ktoś wie co nabyłaś? Miałaś czas 6 m-cy żeby to ustalić.

Tym się będzie zajmował komornik i sąd dopiero. O to założona jest sprawa

Powrót