Podatek od spadku przy sprzedazy domu

• Autor wątku Autor wątku waldkas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waldkas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam
Jak w temacie
Czy można opłacić podatek od nabycia spadku przy sprzedazy domu np u Notariusza?
Niestety nie dopełniłem tego obowiązku.Spadek nabyłem 30 .09.2019 rok.
Teraz chce sprzedac dom i mam kupca stąd moje pytanie.Wsieci niestety nie umiem znależć odpowiedzi na tak zadane pytanie.

Dziekuje za informacje i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Szanowny Panie, nie każde nabycie nieruchomości zabudowanej podlega obowiązkowi podatkowemu więc być może podatku nie trzeba będzie płacić. Ustawa o podatku od spadków i darowizn zawiera szereg wyłączeń spod obowiązku podatkowego a także uregulowanie dotyczące ulgi mieszkaniowej (art. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn). Należy skonsultować się nieodpłatnie z Krajową Informacją Podatkową. Co do podatku to Naczelnik Urzędu Skarbowego wydaje decyzje określającą wysokość zobowiązania podatkowego na podstawie deklaracji podatku od spadków i darowizn.

Dzieki za zainteresowanie,ale zadałem pytanie-
Czy można opłacić podatek od nabycia spadku przy sprzedazy domu np u Notariusza?

waldkas napisał:
... Czy można opłacić podatek od nabycia spadku przy sprzedazy domu ...
Mieszasz pojęcia. Czym innym jest podatek od spadku, a czym innym jest podatek od odpłatnego zbycia nieruchomości, to kompletnie dwie różne daniny. Doprecyzuj, o który Tobie chodzi.

LeszsekS napisał:
Mieszasz pojęcia. Czym innym jest podatek od spadku, a czym innym jest podatek od odpłatnego zbycia nieruchomości, to kompletnie dwie różne daniny. Doprecyzuj, o który Tobie chodzi.

Przecież pytam się jasno:
. Czy można opłacić podatek od nabycia spadku przy sprzedazy domu?
w pierwszym poście zapytałem formułując
Czy można opłacić podatek od nabycia spadku przy sprzedazy domu u Notariusza?

Niestety nie dopełniłem tego obowiązku.Spadek nabyłem 30 .09.2019

Teraz tą nieruchomość sprzedaje i stad moje pytanie-Jaśniej sie nie da

Jeśli to spadek w pierwszej linii np. po rodzicach to nic nie płacisz. Jeśli to dalsi krewni płacisz w ciągu pięciu lat do Urzędu Skarbowego-bez notariusza. Natomiast żeby sprzedać dom musisz mieć załatwioną sprawę spadkową i można to zrobić u Notariusza-zarowno spadek jak i sprzedaż.

Jeśli to spadek w pierwszej linii np. po rodzicach to nic nie płacisz.
Tak? Przecież nie zgłosił nabycia praw majątkowych w wyniku spadkobrania do US. Spadek nabył 30.09.2019 a czas na zgłoszenie do US w celu ewentualnego zwolnienia z podatku to 6 miesięcy od dnia wydania kwitu potwierdzającego dziedziczenie.
Czy można opłacić podatek od nabycia spadku przy sprzedazy domu u Notariusza?
Nie. Ani Ty ani notariusz nie wie jaka jest wysokość podatku. Zgłosisz nabycie majątku do US, to wydadzą decyzję o wysokości podatku. Dopiero z tej decyzji wynika wysokość zobowiązania podatkowego. To sprawa pomiędzy Tobą a US.

Zeby sprzedac nieruchomosc nabyta w spadku, nalezy przedstawic u notariusza przy sprzedazy zaswiadczenie z US o zaplaconym podatku lub zwolnieniu z podatku od spadku.

wiegol napisał:
Zgłosisz nabycie majątku do US, to wydadzą decyzję o wysokości podatku.
W tym przypadku należy pamiętać o instytucji «czynnego żalu». Jej regulację prawną zawiera art. 16 Kodeksu karnego skarbowego. Poprzez «czynny żal» podatnik zawiadamia "swój" urząd skarbowy o tym, że popełnił przestępstwo lub wykroczenie skarbowym. Takie pismo złożone, wtedy, gdy urząd skarbowy jeszcze nie wie o czynie zabronionym powoduje odstąpienie organu podatkowego od nałożenia kary.

Ostatnia edycja:
Witam
Bardzo pięknie to przedyskutowaliście,a ja z tego wyciągnąłem wszystko co powinienem wiedzieć.

Dziękuje bardzo...nie ma jak to dyskusja przy kawce ten powie to,ten tamto,ten poprawi i mamy rozwiązanie

Pozdrawiam wszystkich i każdego z osobna

Powrót