Podatek od spadku z Ameryki

• Autor wątku Autor wątku Arek.K
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arek.K

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Jestem nowym użytkownikiem na forum i jest to mój pierwszy post.
Otóż niedawno otrzymałem spadek z Ameryki, po kuzynie Mojego zmarłego Ojca.
Sporo czytałem i wiem że należy zapłacić od danej sumy podatek, problem stanowi natomiast grupa podatkowa. Czy ktoś może mi powiedzieć do jakiej grupy podatkowej należę i jaki podatek muszę zapłacić?
Ogólnie znajomi mówią że przysługują jakieś zwolnienia z podatków, ale nie jestem pewien. Czy ktoś może powiedzieć dokładnie?

Należysz do III grupy podatkowej.

Jeśli wartość nabytego w drodze dziedziczenia majątku spadkowy jest nie większta niż 10 278 zł to zapłacisz 12% jego wartości.

Jeśli jego wartośc mieści się w granicach 10 278 zł do 20 556 zł wówczas winien jesteś zapłacić 1 233 zł 40 gr i 16 % od nadwyżki ponad 10 278 zł.

Ponad 20 556 zł wówczas winien jesteś uiścić podatek 2 877 zł 90 gr i 20 % od nadwyżki ponad 20 556 zł.

Zwolnione z podatku od spadków jest nabycie dzieł sztuki i rękopisów będących przedmiotem twórczości spadkodawcy oraz materiałów bibliotecznych, jeżeli spadkodawca zajmował się twórczością lub działalnością naukową, oświatową, artystyczną, literacką lub publicystyczną oraz zabytków ruchomych i kolekcji wpisanych do rejestru zabytków, a także zabytków użyczonych muzeum w celach naukowych lub wystawienniczych na okres nie krótszy niż 2 lata.

Podstawa opodatkowania to wartość nabytych rzeczy i praw majątkowych po potrąceniu długów i ciężarów (tzw. czysta wartość), ustalona wedle stanu rzeczy i praw majątkowych w dnia nabycia i cen rynkowych z dnia powstania obowiązku podatkowego.

W Twoim przypadku kwota wolną od podatku jest 4 902 zł.

Aha rozumiem...
Ale niezłą urząd skarbowy bierze prowizję praktycznie za nic... ;/
Dzięki za pomoc ;D

Powrót