Podatek od spadku

• Autor wątku Autor wątku Ojciec203
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ojciec203

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Ojciec zmarł w 1998 roku. W postępowaniu spadkowym(które odbyło się 6 lutego 2009) Sąd orzekł że część mieszkania po zmarłym Ojcu należy się mi mojej siostrze i mojej mamie która już posiada drugą połowę tego mieszkania; dowiedziałem się że ponoć będziemy musieli zapłacić podatek od części spadku który otrzymaliśmy, nie wiem czy jest jest jakiś przepis prawny który zwalnia z tego podatku ewentualnie części. A jeśli nie to jaka może być kwota tego podatku bo nie wiem jak ją wyliczyć, proszę o pomoc

Ponieważ otwarcie spadku odbyło się pod rządami starej wersji ustawy o podatku od spadków i darowizn, należy zapłacić podatek. Jego wysokośc zależy od wyceny nieruchomości. wszystkiego mozna sie dowiedzieć w Urzędzie Skarbowym: tam się wypełnia odpowiedni druk, a US dysponuje specjalną ksiązką, w której podane są ceny m kw. w zależności od czasu wybudowania, materiałów, miejscowości itp. Skorzystawszy z jej danych można wycenić całośc. Gdyby US nie godził się z wpisaną do formularza kwotą, może zlecić wycene biegłemu. Gdyby w ocenie biegłego wartość nieruchomości była wyższa o ponad 30%, za ekspertyzę płaci spadkobierca, jażeli mniej - US.
Nie podlega opodatkowaniu otrzymana nieruchomość 110m kw (sumarycznie dla wszystkich spadkobierców), jeżeli się nie dysponuje innym lokalem mieszkalnym i jeżeli nie zamierza sprzedać tego lokalu w ciagu 5 lat od nabycia spadku, chyba że wyda uzyskane pieniądze na inny cel mieszkaniowy.

Bardzo dziękuję za odpowiedz, czyli jak dobrze zrozumiałem jesli to mieszkanie w całości ma 49m2 to nawet jesli obowiązują mnie stare przepisy podatkowe to będziemy zwolnieni z płacenia tego podatku ??

Powrót