Podatek od spadku

• Autor wątku Autor wątku aluetka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
aluetka

aluetka

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Po zmarłym sześć lat temu ojcu został spory majątek, który zagarnęła i użytkuje siostra poszkodowanego. Natomiast on cały czas "nagabywany" jest przez Urząd Skarbowy o zapłacenie podatku od połowy majątku pozostałego po zmarłym.

Mam pytanie.
Czy płacić trzeba podatek od czegoś, czego się nie posiada?
Czy jest możliwość, aby "przenieść" przepisy sprzed 6 lat na dzień, gdy zakończy się trwająca tyleż samo lat sprawa o podział majątku? Innymi słowy - jaśniej - obecnie byłby taki człowiek (syn) zwolniony od uiszczenia podatku. Przecież fizycznie otrzyma ten majątek dopiero po zakończeniu sprawy w Sądzie.

Nie rozumiem. Kto to jest "poszkodowany"? Jaki "on" jest nagabywany przez US?

On, czyli mężczyzna X, którego siostra zagrabiła cały majątek, w związku z czym nazwałam go poszkodowanym...
:) przepraszam za nieścisłości i czekam na odpowiedż w sprawie.

A określenie "nagabywany" bo do tej pory "koresponduje" z US na temat ile ma zapłacić i od czego ta kwota została naliczona??

Przepisy sa jasne jak slonce.

Stosuje sie w takim przypadku przepisy obowiazxujace w chwili smierci spadkodawcy. W tym momencie bowiem spadkobiercy staja sie wspolwlascicielami nabytych przedmiotow.

Prosze nie pisac ze fizycznie nie posiada tych rzeczy, bo to nie ma zadnego znaczenia..

Podatek sie nalezy jak psu zupa.

Przepraszam, jeśli chcę odebrać psu część należnej mu zupy.... tylko z czego mam ją ugotować, skoro nie mam ani warzyw, ani mięsa, ani przypraw ??

Skąd mogę wiedzieć jaką część spadku przydzieli mi Sąd, skoro siostra już przepuściłą sporą jego część?

Podatek bedzie naliczony od masy spadkowej istniejacej w chwili smierci spadkodawcy. Naczelnika US nie obchodzi konflikt rodzinny ani to ze "przepuszczono" duza czesc majatku spadkowego.

W chwili smierci stajesz sie wspolwlascicielem spadku. Orzeczenie o stw. nabycia spadku to potwierdza. Jesli dojdzie do dzialu spadku to moze sie okazac ze bedzie trzeba placic jeszcze jeden podatek - od czynnosci cywilnoprawnych.

Mój znajomy pogodził się już z wysokością podatku, ale mam w jego imieniu jeszcze pytanie:

Czy tę kwotę można byłoby uwolnić chociaż od 6-cio letnich odsetek ??

Przepraszam... za brak podziękowania za udzieloną odpowiedź ...
Naprawiam i : DZIĘKUJĘ BARDZO - za kolejne również :)

Powrót