podatek od spadku

• Autor wątku Autor wątku lolipop
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lolipop

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry.
Wspólnie z rodzeństwem dziedziczę po zmarłych rodzicach mieszkanie do którego przynależy ogródek i malutki garaż(wartość około 40 tys).Niebawem rodzeństwo zrzeknie sie praw do tegoż majątku na moja korzyść i tu pytanie:czy płace podatek od tej darowizny i jak on jest naliczany i w jakim terminie trzeba ta należność uregulować. Z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie

Co rozumiesz przez "zrzeknie się"? Czy chodzi o odrzucenie spadku po rodzicach?

Jeśli dobrze zrozumiałem, to w sytuacji w której rodzeństwo zrzeknie się spadku w trakcie postępowania o stwierdzenie jego nabycia, a w postanowieniu sądu będziesz wymieniony jako jedyny spadkobierca, to jeśli zgłosisz w terminie 6 miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia sądu nabycie spadku do US, to nie zapłacisz podatku.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem twój opis. Jeśli sytuacja wygląda inaczej, to rozwiązanie może być nieco inne.

Miałam na myśli to,że w tej chwili spadek po rodzicach jest podzielony na czworo rodzeństwa (w tym na mnie).Jednak wolą moich rodziców było abym ja odziedziczyła to mieszkanie i ja będę wtedy jedynym właścicielem no i właśnie nie wiem jak to wtedy wygląda w urzędzie skarbowym.Czy to jest traktowane jak darowizna od rodzeństwa skoro zrzekną się z części spadku.Czytałam gdzieś ostatnio,że od darowizn najbliższych tj rodzeństwa nie płaci się podatku jeśli zgłosi się ten fakt w ciągu miesiąca od momentu nabycia do US.Bardzo proszę o odpowiedz bo naprawdę nie mam pojęcia jak jest naprawdę a chciałabym uniknąć problemów.Dziękuje i pozdrawiam:)

Nie chcę komplikować, ale czy było przeprowadzone postępowanie w sprawie nabycia spadku? Postępowanie takie dotyczy każdego z rodziców osobno (trudno przypuszczać, że zmarli jednocześnie). Jeżeli te postępowania zostały już zakończone i zostaliście włascicielami spadku po 1/4 nalezy zgłosić ten fakt do US w czasie 6 miesięcy. I teraz ważne będą daty śmierci rodziców. Od 2007 roku dzieci są zwolnione z podatku od spadku. Trzeba jednak złożyć zeznanie podatkowe.
Kolejna sprawą jest dokonanie działu spadku (przed sądem lub u notariusza). Dokonanie działu spadku jest już zwolnione z podatku dochodowego.

Powrót