Podatek od spadku

• Autor wątku Autor wątku swistak65
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

swistak65

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam, moja zona w zeszlym roku w spadku po mamie otrzymala mieszkanie, ktore mama kupila 20 lat temu. Teraz chcielibysmy sprzedac te mieszkanie czy sprzedajac je bedziemy musieli zaplacic 19% podatku czy aby go nie placic musimy czekac 5 lat czy poprostu ten podatek nas nie obejmie?

Musisie zgłosić spadek po matce w ciągu 6 miesięcy do urzędu skarbowego i nie ma podatku od spadku. Jeśli się spóźnicie, to będzie podatek.
Podatek od sprzedaży to osobny rozdział. Lepiej poczekać 5 lat kalendarzowych. Nieruchomość teraz dobrze chroni przed inflacją. Można wynająć i jeszcze zarobić.

Spadek byl zgloszony do skarbowki. Mieszkanie i tak chcemy sprzedac czy bedziemy musieli placic ten podatek od sprzedazy?

Tak, 19%. Chyba, że kasa będzie szybko przeznaczona na nowe lokum lub remont.

A to nie jest tak, ze jesli otrzymujemy spadek w postaci mieszkania to ten okres 5 letni liczy sie od momentu zakupu mieszkania przez spadkodawce?

Od 2019r nastąpiła zmiana przepisów w tym temacie. Konkretnie art. 10 ust. 5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Przepis prawny:
5. W przypadku odpłatnego zbycia, nabytych w drodze spadku, nieruchomości
lub praw majątkowych, określonych w ust. 1 pkt 8 lit. a–c, okres, o którym mowa
w tym przepisie, liczy się od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie
lub wybudowanie tej nieruchomości lub nabycie prawa majątkowego przez
spadkodawcę.

jesli otrzymujemy spadek w postaci mieszkania to ten okres 5 letni liczy sie od momentu zakupu mieszkania przez spadkodawce?

Masz rację. Zgodnie z art. 10 ust. 5 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w przypadku odpłatnego zbycia, nabytych w drodze spadku, nieruchomości lub praw majątkowych, określonych w ust. 1 pkt 8 lit. a–c, okres pięciu lat liczy się od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie tej nieruchomości lub nabycie prawa majątkowego przez spadkodawcę.

W interpretacji indywidualnej (sygn. 0113-KDIPT2-2.4011.567.2021.1.KR ) wydanej w dniu 23 lipca 2021 r. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wyjaśnił:

"Do wyliczenia 5-letniego okresu, od którego uzależnione jest opodatkowanie sprzedaży nieruchomości lub praw majątkowych nabytych w drodze spadku, wliczany jest zatem nie tylko okres własności nieruchomości (praw majątkowych) przez spadkobiercę, który dokonuje sprzedaży, ale także okres własności nieruchomości (praw majątkowych) spadkodawcy. Jeżeli od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie nieruchomości bądź nabycie prawa majątkowego przez spadkodawcę, do momentu odpłatnego zbycia nieruchomości (praw majątkowych) przez spadkobiercę upłynęło 5 lat - to sprzedaż nie podlega opodatkowaniu.

Zatem, w przypadku odpłatnego zbycia nieruchomości lub ich części oraz udziału w nieruchomości i praw majątkowych, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit. a-c) w związku z art. 10 ust. 5 ww. ustawy (czyli nabytych w drodze spadku), decydujące znaczenie w kwestii opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych ma forma prawna ich nabycia oraz moment nabycia przez spadkodawcę".

.......................................................
Nie jestem prawnikiem

Ostatnia edycja:
A ja to rozumię całkiem inaczej. Te 5 lat liczą się od wybudowania lub kupna przez spadkodawcę, nie spadkobiorcę. Jeśli moja matk kupiła mieszkanie 2 lata temu i zmarła to ja je teraz otrzymałem. 5 lat od momentu kiedy moja matka kupiła to mieszkanie. Tak ja to rozumiem

Nie 5 lat od otrzymania nieruchomości jako spadek tylko 5 lat od nabycia przez spadkodawcę czyli zmarłego. Oświećcie mie jak jest inaczej

Przeczytaj dokładnie to co pogrubionym drukiem.
5 lat liczysz od końca roku nabycia bądź wybudowania przez spadkodawcę (mama) .

Przeczytałem. Moja mama kupiła 8 lat temu dom. Zmarła i ja to otrzymałem. Mogę to od razu sprzedać bo nabyła to przed 8 laty. Gdyby to nabyła do 5 lat musiałbym zapłacić podatek

Powrót