Podatek od Spadku

• Autor wątku Autor wątku agnieszka2010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnieszka2010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
W grudniu 2020roku zmarł mój wuj(byl kawalerem rodzice nie zyja),miał brata który zmarl 4lutego 2021roku.Przeprowadzilam najpierw sprawę spadkową po ojcu,a teraz sprawę w Sądzie po wuju. W orzeczeniu sadu jest napisane że po zmarłym wuju dziedziczy brat.Moje pytanie jest czy muszę odprowadzic podatek po wuju.W skład spadku wchodzi mieszkanie które było na wuja.

agnieszka2010 napisał:
W orzeczeniu sadu jest napisane że po zmarłym wuju dziedziczy brat.
U Twojego ojca, jako osoby nieżyjącej, nie może powstać obowiązek podatkowy.

Natomiast, Ty powinnaś w swoim własnym imieniu złożyć do urzędu skarbowego nowe zgłoszenie SD-Z2 (nowe, nie korektę) obejmujące tylko mieszkanie wujka które przecież finalnie weszło w skład spadku po Twoim ojcu którego jesteś spadkobierczynią. Dzięki temu skorzystasz z całkowitego zwolnienia z podatku od nabycia tego składnika majątku w spadku po Twoim ojcu.

Zgodnie z art. 4a ust. 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn powinnaś złożyć to zgłoszenie w ciągu 6-ciu miesięcy od dnia dowiedzenia się o tym że mieszkanie wujka wchodzi w skład spadku Twojego ojca a więc w ciągu 6-ciu miesięcy od dnia uprawomocnienia się postanowienia sądu stwierdzającego nabycie spadku przez Twojego ojca po Twoim wuju.

Formularz SD-Z2 wypełniasz identycznie jak za pierwszym razem gdy zgłaszałaś nabycie majątku w spadku po Twoim ojcu! Z tym że pomijasz składniki majątku które już wtedy wchodziły w skład spadku po Twoim ojcu a wymieniasz tylko nowe składniki majątku czyli te które przeszły ze spadku Twojego wuja do spadku Twojego ojca.

W polu formularza SD-Z2 o nazwie "UWAGI SKŁADAJĄCEGO ZGŁOSZENIE" wyjaśnisz że:
Składam to zgłoszenie z zachowaniem terminu określonego w art. 4a ust. 2 ustawy o podatku od spadków i darowizn. Wyjaśniam że dopiero z chwilą uprawomocnienia się postanowienia sądu stwierdzającego nabycie spadku przez mojego ojca po jego bracie (imię i nazwisko) dowiedziałam się w sposób definitywny że w skład spadku po moim ojcu wchodzi także majątek ze spadku po bracie mojego ojca. Załączam obydwa postanowienia sądu. Odpis zupełny księgi wieczystej mieszkania należącego pierwotnie do brata mojego ojca jest dostępny poprzez przeglądarkę EKW.

Ostatnia edycja:
Powrót