podatek od sprzedanego samochodu

• Autor wątku Autor wątku bimja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bimja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
W przeciągu pół roku nabyłam i sprzedałam za taką samą cenę 3 samochody , niestety nie odpowiadały mi i to było powodem ich sprzedaży. W urzędzie skarbowym powiedziano mi ze sama muszę się z tego rozliczyć.Jak mam to zrobić skoro urzędniczka powiedziała mi jeśli cena kupna i sprzedaży jest taka sama nie muszę płacić podatku 20% od sprzedaży.

bimja napisał:
nie muszę płacić podatku 20% od sprzedaży.
nie istnieje taki podatek, ale to szczegół...
w zeznaniu rocznym za 2009 wykażesz w "innych źródłach" przychód ze sprzedaży oraz koszt uzyskania przychodu, czyli cena nabycia samochodów- ostatecznie w rubryce dochód wyjdziesz na "0" - ale istotne jest to aby w ogóle pokazać, że doszło do takiej transakcji

Jak takze kupuje i sprzedaje za te sama cene samochody, bywa ze nawet 10 w ciagu roku. Czy urzdad skarbowy moze mi zaszkodzic jesli na koniec roku nie rozliczam sie z tego tytulu ( nie prowadze autohandlu).

gorki2 napisał:
kupuje i sprzedaje... bywa ze nawet 10 w ciagu roku... (nie prowadze autohandlu)
??????

Radzę się głęboko zastanowić czy "notoryczne" kupowanie i sprzedawanie nie stanowi przesłanki do uznania tego "procederu" przez US jako podpadającego pod działalność gospodarczą???

10 x w ciągu roku to jest dokonywanie czynności opodatkowanych z zamiarem częstotliwym

a tak swoją drogą to jaki w tym interes? kupić za 10 tys. potrzymać troche w domu (co oznacza koszty utrzymania, ubezpieczenia, jakichś przeglądów, podatku i opłat rejestracyjnych) i sprzedać za tę samą cenę?

w US pracują ludzie inteligentni, nie dadzą sobie wmówić że tak hobbystycznie i non profit handlujesz samochodami

Powrót