Podatek od sprzedaży auta przed upływem 6 miesięcy

• Autor wątku Autor wątku style1990
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

style1990

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, jestem osoba prywatna i w lipcu kupiłem samochód za przykładowo 1850 zł, coś tam w nim podreperowałem, zarejestrowałem itp, ale po 2 miesiącach stwierdziłem, że drugie auto nie jest mi juz potrzebne i postanowiłem go sprzedać. Znalazł się kupiec za kwotę 2500 zł i za tyle go sprzedalem.

Teraz pytanie rozumiem, że muszę zapłacić podatek od dochodu za różnice w sprzedaży czyli 650 zł więc razy 18 procent daje to 117 zł i muszę to wykazać w PIT 36 ?

Tu drugie pytanie fakt faktem, że włożyłem pare stówek w to auto czyli koszty mechanika, rejestracji, serwisu klimy itp - czy to nie może obnizyc kwoty podatku? Bo tak naprawdę na nim nie zarobilem, a wręcz straciłem...

Podatek się płaci od zysku w tym wypadku pomiędzy transakcjami a nie od różnicy między kwotami zakupu i sprzedaży.
Jeżeli tylko posiadasz rachunki na dokonane "inwestycje" w pojazd - każdy taki obniża go.

Czyli rozumiem, że moim zyskiem było teoretycznie 650 zł?
Posiadam fakturę na wymianę przedniej szyby za 440 zl oraz dokument z kosztów opłaty rejestracji auta na 182 zl - czy to obniża kwotę zysku?

650zł to przychód
440zł to koszty/nakłady
210zł to zysk i od tego płaci się podatek
Nie wiem czy koszty rejestracji/urzędowe (182zł) można również zaliczyć do kosztów w tym konkretnym przypadku.

Powrót