Podatek od sprzedaży darnowizny z 2007r.

• Autor wątku Autor wątku wotuf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wotuf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dostałem działkę budowlaną od mamy w 2007 w drodze darowizny. W 2008 roku postanowiłem ją sprzedać w celu kupienia mieszkania. W tym samym roku kupiłem mieszakanie za 200000zł. Kwota nabycia działki w drodze darowizy były 12000zł, a sprzedałem ją za 70000zł. Ile będę musiał zapłacić podatku i czy jest możliwość nie płacenia podatku?

Witam!
Trochę się interesowałam tymi sprawami, bo sama nabyłam działkę od rodziców UMOWĄ DAROWIZNY w 2007 roku i zamierzałam ją sprzedać w 2008 roku.
Czytałam różne artykuły i weryfikowałam poprawność mojego myślenia w Urzędach Skarbowych. Z tego co mi wiadomo: w tym przypadku WAŻNA JEST DATA NABYCIA DAROWIZNY, skoro nie minęło 5 lat od nabycia -podatku się nie uniknie!
1/. Do 31.12.2006 działały inne przepisy,
2/. Od 01.01.2007-31.12.2008 działały przepisy
obowiązujące właśnie w tym przypadku, który
postawiony został w pytaniu,
3/. Od 01.01.2009-obowiązują jeszcze inne przepisy.

Punktem odniesienia jest data nabycia gruntu w umowie darowizny (2007r.) i fakt, że nie upłynęło jeszcze 5-lat od nabycia, aby być zwolnionym z podatku. W przypadku sprzedaży działki w 2008-nabytej w 2007 obowiązywały przepisy, mówiące o tym, że podatek dochodowy z odpłatnego zbycia gruntu wynosi 19%-podstawy obliczenia podatku i płatny jest w terminie złożenia zeznania za rok podatkowy, w którym nastąpiło odpłatne zbycie.
W Urzędzie powiedzieli mi, że nie ma tu znaczenia wartość nabycia i wartość sprzedaży oraz na jaki cel przeznaczę pieniądze ze sprzedaży (np.na cele mieszkaniowe). Z tego co wiem, to do 31-12-2006 tak było, że podstawą podatku była różnica pomiędzy ceną nabycia i ceną sprzedaży, a jak się przeznaczyło pieniądze ze sprzedaży na cele mieszkaniowe w ciągu 2-lat zyskało się zwolnienie. W tym przypadku podatek jest 19%-od ceny sprzedaży gruntu, bez względu na jaki cel przeznaczę te pieniądze
Najlepiej jeszcze zadzwonić do swojego Urzędu i się upewnić, ale mi tak powiedzieli. Poszukam podstawy prawnej i artykułów, które czytałam i podam strony www.
Na stronie http://biznes.onet.pl/5,1521316,prasa.html jest poruszony temat sprzedaży od 1 stycznia 2009r.wracają przepisy obowiązujące do 31.12.2006, że przy przeznaczeniu pieniędzy ze sprzedaży w ciągu 2-lat na cele mieszkaniowe, będzie przysługiwało zwolnienie z podatku dochodowego 19%. Szkoda, że rodzice nie zrobili darowizny do 31-12-2006, lub od 01-01-2009, 2007-rok w tym przypadku był dla nas pechowy! zdrawiam-gabiigor06

Ostatnia edycja:
Powrót