K
Krzaczek75
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 40
W czerwcu 2019 roku kupiliśmy jako małżeństwo dom o wartości 450.000 zł. Na dom wzięliśmy wspólny kredyt w wysokości 400.000 zł. Na chwilę obecną do spłaty zostało 300.000 zł w ciągu 12 lat, a wg ostatnich wycen dom ma wartość 600.000 zł. Jesteśmy z Żoną w trakcie rozwodu bez orzekania o winie. Uzgodniliśmy zasady podziału majątku wspólnego, w tym domu. Planujemy uzyskać w banku przepisanie całego kredytu na mnie, a jednocześnie notarialnie dokonać przepisania (po uprawomocnieniu się rozwodu) 50% nieruchomości należnej Żonie na mnie (czy traktować to jako darowiznę o wartości 300.000 zł?). Tym samym Żona (wtedy już była) nie będzie miała kredytu, ale również nieruchomości. W akcie notarialnym planujemy jednak zawrzeć zapis, że w przypadku sprzedaży przeze mnie domu przed całkowitą spłatą kredytu, zobowiązuję się przekazać byłej Żonie kwotę równą połowie wartości, która po sprzedaży pozostanie po spłacie kredytu, pomniejszonej o wysokość spłaconego przeze mnie kredytu od chwili przepisania na mnie domu do momentu sprzedaży. Jeśli zdążę spłacić cały kredyt, albo wyliczona należna Żonie kwota będzie mniejsza od 0 (tak się może zdarzyć, jeśli spłacę większą część kredytu, a jednocześnie nie uda się uzyskać dobrej ceny sprzedaży domu), wtedy nie przekazuję Żonie nic. Brzmi może skomplikowanie, więc łatwiej pokazać to na liczbach. Dom stanie się w pełni moją własnością we wrześniu br. Sprzedam go w roku 2026 za 600.000 zł, ale do tego czasu spłacę kolejne 80 tys. Tym samym kredyt w momencie sprzedaży będzie jeszcze w wysokości 220.000 zł. Po sprzedaży pozostanie mi 600.000-220.000=380.000 zł. Po podziale Żonie przypadnie 190.000 zł pomniejszone o 80.000 zł, które w międzyczasie spłaciłem, czyli 110.000 zł. I teraz pytania. Czy jeśli sprzedaży domu dokonam wcześniej niż 5 lat od przepisania na mniej połowy domu wcześniej przynależnej Żonie, to będę musiał zapłacić podatek 19%, a jeśli tak to od jakiej kwoty? Czy była Żona będzie musiała zapłacić podatek od kwoty, którą Jej wtedy przekażę zgodnie z zapisami aktu notarialnego? Żadne z nas nie planuje uzyskanych pieniędzy przeznaczyć na tzw. zaspokojenie potrzeb mieszkaniowych.