Podatek od sprzedaży mieszkania, ciężki temat

• Autor wątku Autor wątku BartlomiejVanKalisz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BartlomiejVanKalisz

Użytkownik
Odpowiedzi
70
W dniu 29 sierpnia 2012 roku zmarła moja kuzynka, która w testamencie zapisała mi wszystko.
Dzięki temu odziedziczyłem wkład mieszkaniowy na podstawie wyroku sądu.
Z dniem 13 czerwca 2014 roku stałem się członkiem spółdzielni i otrzymałem spółdzielcze lokatorskie prawo do lokalu mieszkalnego.
W dniu 24 09 2015 roku przed notariuszem ustanowiono odrębną własność lokalu mieszkalnego, przeniesiono własność na mnie. (wykupiłem mieszkanie).
Jestem aktualnie zmuszony sprzedać to mieszkanie, i teraz pytanie, od kiedy będzie liczone 5 lat nabycia mieszkania? OD śmierci cioci, od zostania członkiem spółdzielni, czy wykupienia mieszkania?

Z góry dziękuje za pomoc.

Podbijam, pomoże ktoś?

Podatek sie nie należy od tego (a może się coś zmieniło?).
Więcej szczegółów w wyroku NSA: II FSK 3260/16

W skrócie: odziedziczony wkład spółdzielczy ma wartość równą rynkowej wartości mieszkania i jest kosztem.

EDIT: przepraszam za wygrzebanie starego wątku, ale to wyrok w mojej sprawie i US ciągle sprawia problemy (więc mam to na głowie).
Poza tym może BartlomiejVanKalisz zdąży skorzystać.....

Ostatnia edycja:
Sivadatta napisał:
... W skrócie: odziedziczony wkład spółdzielczy ma wartość równą rynkowej wartości mieszkania i jest kosztem......
W tym wątku nikt nie pytał się i nie pisał o kosztach.

Faktycznie, jednak pytanie:
od kiedy będzie liczone 5 lat nabycia mieszkania?
oraz dział sugeruje, że chodzi o podatek dochodowy od osób fizycznych. Jeśli tak to możliwość o której wspomniałem być może czyni pytanie o termin niepotrzebnym...

Powrót