Podatek od sprzedaży mieszkania, czy mogę odliczyć prowizję agencji nieruchomości?

• Autor wątku Autor wątku san_chez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

san_chez

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam serdecznie. Proszę o pomoc w takiej sprawie: w zeszłym roku nabyłem, jako jeden z 3 spadkobierców, mieszkanie w spadku po babci. Zgodnie z aktem poświadczenia dziedziczenia przysługiwał mi pierwotnie udział wynoszący 1/4 części lokalu, 1/4 części przysługiwała mojej siostrze, a pozostałe 1/2 wujkowi (syn babci). Następnie dokonaliśmy działu spadku, w efekcie czego nasz wujek zrzekł się swojej części lokalu i otrzymałem wraz z siostrą dodatkowe 1/4 części. Inaczej mówiąc, mieszkanie "przeszło" na mnie i na siostrę. Mieszkanie sprzedaliśmy i podzieliliśmy się kwotą ze sprzedaży po połowie. Od Izby Skarbowej dowiedziałem się, że dochód z odpłatnego zbycia części nabytej wskutek działu spadku (ponad pierwotny udział spadkowy) podlega opodatkowaniu. Czyli wiem, że od tej 1/4 części, którą nabyłem po dziale spadku muszę odprowadzić 19% podatku. I to jest dla mnie jasne.

Mam natomiast pytanie - czy do kosztów uzyskania przychodu ze sprzedaży tego mieszkania mogę zaliczyć prowizję na rzecz agencji nieruchomości, która była pośrednikiem w sprzedaży? Czy mogę tę prowizję odliczyć od podatku? Była to dość niemała kwota, którą opłaciłem "z własnej kieszeni" i być może udałoby się w ten sposób zmniejszyć podatek. Niestety nigdzie nie mogę znaleźć konkretnej informacji.Z góry dziękuję.

Powrót