Podatek od sprzedaży mieszkania, skomplikowana sprawa

• Autor wątku Autor wątku m.ketos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m.ketos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

Moja Mama i moja teraźniejsza Żona, a przy zakupie Narzeczona kupiły 3 lata temu mieszkanie (po ½) na kredyt za 365 tys zł, miesiąc temu sprzedały to mieszkanie za 525 tys. zł (różnica 160 tys. zł) czyli otrzymały po = 262,5 tys zł., spłaciły kredyt który pozostał 310 tys zł więc zostało im po 107,5 tys zł, moja Żona postanowiła kupić nowe mieszkanie razem ze mną, kupiliśmy w kredycie hipotecznym za 560 tys zł po ½ udziału, mamy rozdzielność majątkową po ½, wkład własny do naszego nowego mieszkania wynosił 70 tys zł no i teraz pytania:

1. Jeżeli chodzi o moją Żonę to od 107,5 tys zł może odjąć cały wkład własny 70 tys zł i od 37,5 tys zł odprowadzić podatek czy może tylko odjąć ½ wkładu czyli 35 tys zł no bo kupiła mieszkanie razem ze mną po ½ i mamy rozdzielność?

2. Moja mama musi odprowadzić podatek (bo nie minęło 5 lat od zakupu starego mieszkania) od 107,5 zł? Ile % wynosi podatek?

3. Czy jest możliwość zmniejszenia podatku mojej Żony o kwoty FV na wykończenie zakupionego mieszkania?

4. ile mam czasu na rozliczenie kwoty opodatkowanej?

5. Jak mama może obniżyć podatek? Są jakieś sposoby? np. przekazać w darowiźnie pieniądze z przeznaczeniem na mieszkanie? Czy jakąś służebność ustalić na mieszkanie i żeby moja mama za to zapłaciła?

Z góry dzięki za pomoc!

Pozdrawiam

Powrót