Podatek od sprzedaży mieszkania.

• Autor wątku Autor wątku sonia1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sonia1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam dłuuugi problem, wiec zacznę od początku. W maju 2006 roku sprzedałam dom ponieważ byłam w trakcie rozwodu (doszliśmy z mężem do porozumienia). Spłaciliśmy kredyt i resztą podzieliliśmy się po połowie. Było niewiele 35tyś.Zamierzałam kupić mieszkanie od dewelopera. Oczywiście miałam za mało pieniędzy na kupno mieszkania (154tyś) więc zaciągnęłam kredyt w kwocie 130tyś. Mieszkanie było w stanie deweloperskim i wymagało wykończenia (tynkowanie, biała armatura drzwi wew. podłogi parapety, glazura itp. Poszło mi na to bardzo dużo pieniędzy więc dobrałam kredyt do 150tyś. Wykończyłam je umeblowałam, wyposażylam kuchnie bo nic nie miałam. 30 października 2006 r. miałam też podpisać akt notarialny. Do tej pory jest nie podpisany, bo deweloper zrobił sobie samowolę budowlaną i musi czekać na pozwolenia, ale winą oczywiście obarcza nas. W sierpniu 2007 my mieszkańcy tej kamienicy zameldowaliśmy się. I nagle przyszło mi opamiętanie, że nie mam faktur na wszystkie materiały a już na robociznę na pewno. I teraz mam pytania: czy zapłacę podatek od tych 35tyś. które mi zostaly ze sprzedaży domu i jeśli tak to w jaki sposób mogę udowodnić że wszystko poszło na mieszkanie? Zamierzam kupić działkę budowlaną w tym roku po podpisaniu aktu i czy pieniądze ktore pozostały mi ze sprzedaży domu mogłyby być wydane na zakup tej działki? Pomóżcie.Druga sprawa to zamierzam sprzedać to mieszkanie i poźniej się wybudować. Jak to teraz jest z nowym podatkiem od stycznia 2007 r czy tak dużo muszę odprowadzić podatku a poźniej wziąć kredyt bo ze sprzedazy mieszkania będzie za mało? Jak to wszystko teraz wygląda. Bardzo proszę o poradę. sonia1

Powrót