Podatek od sprzedaży na allegro ?

• Autor wątku Autor wątku skierka187
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skierka187

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam,
być może taki temat już był ale nic nie znalazłam konkretnego na forum

otóż zastanawia mnie taka kwestia - prowadzę sprzedaż na allegro usługi pt. artykuły presell page (mniejsza o to co to jest), sprzedaję je po 50 zł za 10 sztuk, czasem uda się zdobyć większe "zleconko", miesięcznie na allegro sprzedaję teksty za około 1 000 zł (czasem jest to mniej, czasem więcej, ale nigdy więcej niż 1500 zł miesięcznie).

zastanawia mnie to od jakiej kwoty rocznie należy odprowadzać podatki, na interii znalazłam artykuł który mówi że jeśli roczny zysk nie przekracza 10 000 euro (około 40 000 zł) rocznie to że nie trzeba płacić podatków.
Nie wiem czy jest to prawdą, dlatego proszę o to, by ktoś z odpowiednią wiedzą podał mi kwotę roczną od której nie trzeba odprowadzać podatków. Moje przychody roczne z tekstów którymi zarabiam na studia to około 15 000 rocznie

pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź

skierka187 napisał:
na interii znalazłam artykuł który mówi że jeśli roczny zysk nie przekracza 10 000 euro (około 40 000 zł) rocznie to że nie trzeba płacić podatków.
Albo źle przeczytałaś albo ktoś tam na głowę upadł. Kwota wolna od podatku to ok. 3tys. zł.
Wykonujesz regularne usługi więc powinnaś zarejestrować działalność gospodaczą - w konsekwencji odprowadzać ZUS itd. pwno nie to chciałaś przeczytać ale w życiu pewne są tylko: śmierć i podatki.

Ostatnia edycja:
Te 10 000 euro ,to nie dochodu ,a obrotu w roku nie może przekroczyć .A pamiętaj ,że obroty się sumuje i jeśli przekroczysz ten próg ,to stajesz się vatowcem .

Powrót