Podatek od sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat

• Autor wątku Autor wątku paweltorun
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paweltorun

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,

posiadam mieszkanie, które kupiłem 5 lat temu, ale niestety 5 lat podatkowych minie dopiero w grudniu, a mieszkanie musze sprzedać już teraz. Mam pytanie odnośnie podatku 19%, który należy zapłacić, a raczej czy będę musiał go zapłacić.

Podpisałem umowę deweloperską na zakup nowego mieszkania. Mieszkanie to zostanie oddane do użytku w 2022 roku tj. akt notarialny podpiszę dopiero w marcu 2022 roku. Jednak w chwili obecnej muszę wpłacić deweloperowi 20% wartości mieszkania (reszta będzie kredytowana).

Kwotę 20% wkładu będę pożyczać od mamy. Oczywiście pożyczka zostanie zgłoszona do Urzędu Skarbowego.

Mieszkanie, które obecnie posiadam będę wystawiać na sprzedaż za miesiąc, tak więc zapłatę za nie dostanę już po wpłaceniu zaliczki na zakup nowego mieszkania na podstawie umowy deweloperskiej.

Zgodnie z tym co wiem, to jeżeli środki uzyskane ze sprzedaży mieszkania przed upływem 5 lat, zostaną przeznaczone na zakup nowego mieszkania lub inne cele mieszkaniowe, nie zostaną objęte podatkiem 19%.

Stąd moje pytanie, czy jeżeli po sprzedaży mieszkania, spłacę pożyczkę zaciągniętą u mojej mamy, to Urząd Skarbowy zaliczy tę spłatę jako wydatek na cele mieszkaniowe i nie będę musiał płacić podatku, czy jedyna możliwość jaka mi pozostaje, to wycofać się z umowy deweloperskiej, najpierw sprzedać mieszkanie i dopiero wtedy szukać nowej nieruchomości do kupienia?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Dość pewnym sposobem byłoby, gdyby mama dokonała przelewu bezpośrednio do dewelopera tytułem pożyczki i jednocześnie wpłaty wkładu. Inaczej pieniądze tracą cechę identyfikacji, to jest nie wiadomo czy pieniądze z pożyczki, to te same pieniądze co pójdą do dewelopera. Zazwyczaj nie ma z tym problemu, ale zależy co i z jakiego powodu sprawdzać będzie US.

Dziękuję za odpowiedź.

Mam jeszcze jedno pytanie. Wiem, że podobne wątki były już poruszane na forum, ale chciałbym się upewnić.

Mieszkanie nabyłem za 140 tyś. Sprzedam zapewne za około 240 zł. Czyli ewentualna kwota do opodatkowania to 100 tyś. Czy jest to również kwota, którą musze udowodnić, że została przeznaczona na cele mieszkaniowa, czy musi to być cała uzyskana kwota tj. 240 tyś? Mieszkanie ma jeszcze do spłacenia hipotekę.

Abrakadabra3210 napisał:
... Zazwyczaj nie ma z tym problemu, ale zależy co i z jakiego powodu sprawdzać będzie US.
Bzdury.
paweltorun napisał:
... Czy jest to również kwota, którą musze udowodnić, że została przeznaczona na cele mieszkaniowa, czy musi to być cała uzyskana kwota tj. 240 tyś?...
Masz przeznaczyć cały przychód, spłata hipoteki sprzedawanego mieszkania nie stanowi wspomnianego wydatku. Wydatki muszą być udokumentowane. US ma 5 lat i skorzysta z nich, na przeprowadzenie kontroli wydatków. Temat wielokrotnie omawiany do bólu, poszukaj, poczytaj.

Ostatnia edycja:
Dziękuje za odpowiedź.

Wiem, że podobne tematy były już omawiane na forum. Z tego co Pan napisał to i z tego co przeczytałem w innych tematach, to nie ma możliwości, żebym nie zapłacił podatku w ogóle?

Wartość mieszkania 240 tyś.
Mieszkanie zakupione za 140 tyś.
Zysk 100 tyś.

Jeżeli sprzedam mieszkanie musze wpłacić hipotekę w kwocie 60 tyś. Więc fizycznie, po spłacie kredytu więc będę miał 180 tyś do wydania.

Reasumując:
240 tyś przychód
100 tyś dochód
180 tyś przeznaczone na własne cele mieszkaniowe

Obliczenie:
180 tyś x 100 tyś / 240 tyś = 75 tyś dochód wolny od podatku

do opodatkowania kwota 100 tyś - 75 tyś = 25 tyś tj. 4750 zł podatku.

Czyli jak rozumiem, nie jestem w stanie uniknąć płacenia podatku, ponieważ nie jestem w stanie przeznaczyć 240 tyś na cele mieszkaniowe, ponieważ fizycznie nie posiadam tych pieniędzy?

Jeżeli tak, jest jak piszę powyżej, to czy od kwoty, która muszę przeznaczyć na cele mieszkaniowe, nie ma żadnych ulg? Chodzi mi o to, że kupując mieszkanie za 140 tyś posiadałem 40 tyś. wkładu własnego. Czy w takim przypadku Urząd Skarbowy może wymagać ode mnie wydania tych pieniędzy na nowe cele mieszkaniowe? Czy w takim przypadku mogę wydać i udokumentować 140 tyś?

Powrót