podatek od sprzedaży nieruchomości przed upływem 5 lat

• Autor wątku Autor wątku studnia13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

studnia13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
witam, rodzice sprzedali stare mieszkanie przed upływem 5 lat od jego zakupu, czy ja mogę być w akcie notarialnym jako współnabywca nowego mieszkania? Czy to oni muszą kupić je w całości na siebie żeby uniknąć podatku 19 %? Czy US upomni się o podatek jeśli faktycznie to ja będę tam mieszkał?

Twoi rodzice sprzedali mieszkanie przed upływem 5 lat od jego zakupu. Mogą uniknąć zapłaty podatku, jeżeli przychód ze sprzedaży wykorzystają ma na własne cele mieszkaniowe. Mają na to ma na to trzy lata od końca roku podatkowego, w którym miała miejsce sprzedaż nieruchomości ( art. 21 ust. 1 pkt 131 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych).

Czy to oni muszą kupić je w całości na siebie

Zakupione mieszkanie musi być ich własnością. Twoi rodzice mogą później sporządzić akt darowizny części mieszkania dla Ciebie.

..............................
Nie jestem prawnikiem

Mogą być współwłaścicielami. Ale to musi być dla nich zakup, który zaspokoi ich potrzeby mieszkaniowe. Będziecie razem mieszkać?

Wanda67 napisał:
Zakupione mieszkanie musi być ich własnością. Twoi rodzice mogą później sporządzić akt darowizny części mieszkania dla Ciebie.

Wanda - nie wprowadzaj w błąd.

26. Przez własny budynek, lokal lub pomieszczenie, o których mowa w ust. 25 pkt 1 lit. d i e, rozumie się budynek, lokal lub pomieszczenie stanowiące własność lub współwłasność podatnika lub do którego podatnikowi przysługuje spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu, prawo do domu jednorodzinnego w spółdzielni mieszkaniowej lub udział w takich prawach

Ostatnia edycja:
właśnie chodzi o to, że tylko ja mam tam mieszkać

To w takim razie nie ma możliwości skorzystania z zwolnienia.

a jak będą tam tylko oni zameldowani? albo oni + ja, ale faktycznie to ja będę mieszkał?

Na forum prawnym pytasz się czy w ten sposób da się oszukać urząd skarbowy?
Gdzie będą mieszkać twoi rodzice? Czy kupno mieszkania ale bez zamiaru mieszkania w nim podchodzi wg ciebie pod własne cele mieszkaniowe?

Ostatnia edycja:
Powrót