Podatek od sprzedaży nieruchomości z hipoteką

• Autor wątku Autor wątku KarolMiko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KarolMiko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam sprzedalismy wraz z małżonką i jej rodzicami dom na który w 2017 r wzieliśmy kredyt hipoteczny. Bank finansował nam cały zakup, jedyny nasz wkład własny to 10%- watość kredytu to 400 tyś z czego cena zakupu domu to 355 tys, dom zotał sprzedany dwa tygodnie temu za 472 tyś. Nieruchomość stanowiła 1/2 własnośći mojej i małżonki oraz 1/2 własności jej rodziców. Akt notarialny został sporządzony w poniższy sposób : Saldo spłaty kredytu na dzień dzisiejszy to 342tyś, pozostała kwota zarobku 130 tyś ( 472- 342 tyś ) została przelana po połowie na dwa odrębne rachunki - nasz oraz rodziców małżonki. Rodzice małżonki chcieli by przekazać żonie całą swoją kwotę jako darowiznę. W jaki sposób mogą to zrobić aby uniknąć podatku? Oraz druga kwestia jak mogą uniknąć podatku od sprzedaży nieruchomości ( 19%) ? Jak to wygąda jeżeli chcieli by przeprowadzić remont swojego domu? Jaką kwotę muszą udokumentować dla U S? Ja natomiast wraz z żoną chciałbym przeznaczyc naszą połowę oraz darowiznę przeznaczoną przez rodziców dla żony na zakup działki oraz budowę nowego domu. Czy w ten sposób nie będe musiał płacić podatku ( 19%) ? Jaką kwotę muszę przeznaczyć na ten cel aby tego podatku nie było ? Oraz jak mam to udokumentować aby nie mieć problemów w US? Dziękuję za pomoc

Rodzice małżonki chcieli by przekazać żonie całą swoją kwotę jako darowiznę.
Wystarczy przelew na rachunek bankowy żony, z tytułem darowizna. Nie trzeba nawet pisemnej umowy.
druga kwestia jak mogą uniknąć podatku od sprzedaży nieruchomości
Tylko przeznaczając wszystkie środki ze sprzedaży, na własne cele mieszkaniowe. W czasie 2 lat od zbycia nieruchomości.
Jak to wygąda jeżeli chcieli by przeprowadzić remont swojego domu?
Poczytaj w sieci co to takiego własne cele mieszkaniowe i interpretacje US w tym zakresie.
Jaką kwotę muszę przeznaczyć na ten cel aby tego podatku nie było ?
Całość ze sprzedaży udziału w nieruchomości.
jak mam to udokumentować aby nie mieć problemów w US?
Umowy cywilnoprawne, faktury, rachunki imienne.

Czy przeznaczona musi być cała kwota czy tylko zarobek ? Czy jest uwzględnione że z tej kwoty została spłacona hipoteka? Czy jeżeli pieniądze z darowizny żony będą przeznaczone na zakup działki to będzie ona naszym wspólnym majątkiem ?

KarolMiko napisał:
... Czy jest uwzględnione że z tej kwoty została spłacona hipoteka? ...
Zgodnie z obowiązująca interpretacją, spłata kredytu związanego ze sprzedawaną nieruchomością nie stanowi wydatku zaliczanego do własnych celów mieszkaniowych.

Powrót