Podatek od sprzedazy przed uplynieciem 5 lat

• Autor wątku Autor wątku comes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

comes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie.

W czerwcu 2015 r zakupilismy z mezem mieszkanie z rynku wtornego zaciagajac kredyt hipoteczny.

W tym roku czyli 2020 r chcemy to mieszkanie sprzedac. Poczatkiem czerwca minelo 5 lat jednak dowiedzialam sie , ze aby nie placic podatku musi minac 5 lat,ale podatkowych czyli do konca roku.

Jak uniknac placenia podatku? Wiem, ze moge sprzedac mieszkanie a pieniadze ze sprzedarzy przeznaczyc na cele mieszkaniowe i mam na to 2 lata. Z rachunkami czy fakturami nie bedzie problemu gdyz zaraz po sprzedazy mieszkania planujemy budowe domu... Jest jedno ale...

Z pieniedzy ze sprzedazy mieszkania(warte ok 220 tys) chcemy splacic pozostaly kredyt hipoteczny (140 tys). Reszte przeznaczyc na budowe domu dobierajac oczywiscie nowy kredyt hipoteczny .

Jak to wyglada od strony prawnej?

Defakto w ciagu 2 lat wydamy te 220 tys na budowe domu, wiec kwota bedzie sie zgadzac , ale teoretyczne Pieniadze ze sprzedazy czesciowo pojda na kredyt.Co w takiej sytuacji? Czy urzad skarbowy to weryfikuje czy poprostu liczy sie to by zgadzala sie kwota z faktur z kwota sprzedazy mieszkania.

Troszke zagmatwane , ale mam nadzieje,ze ktos mi pomoze.

PS Przepraszam za bledy i brak polskich znakow.

comes napisał:
... Z pieniedzy ze sprzedazy mieszkania(warte ok 220 tys) chcemy splacic pozostaly kredyt hipoteczny (140 tys). Reszte przeznaczyc na budowe domu dobierajac oczywiscie nowy kredyt hipoteczny .

Jak to wyglada od strony prawnej?...
Nie zostanie to zliczone do wydatków na własne cele mieszkaniowe. Temat wielokrotnie omawiany. Proszę poszukać i poczytać.

Powrót