Podatek od umowy cywilno-prawnej

• Autor wątku Autor wątku krakusik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krakusik

Użytkownik
Odpowiedzi
68
W lutym ub. roku zawarłem z bankiem umowę kredytową. Niestety "doradca" bankowy nie zwrócił mi uwagi na obowiązek zapłacenia podatku 19 zł a ja oczywiście nie doczytałem tego w umowie. Co mam teraz zrobić? Wypełnić PCC-3, zapłacić tę kwotę i samemu sobie naliczyć odsetki? Czy wypełnić PCC-3 zapłacić 19 zł i czekać na reakcję urzędu skarbowego? A może nic nie robić?

Ostatnia edycja:
Czy kredytobiorca powinien odprowadzic jakis podatek? Oto co wyczytałam na Podatki i rachunkowość - Gazeta Prawna - największy dziennik gospodarczy

Umowa z bankiem
Przez umowę kredytu bank zobowiązuje się oddać do dyspozycji kredytobiorcy na czas oznaczony w umowie kwotę środków pieniężnych z przeznaczeniem na ustalony cel, a kredytobiorca zobowiązuje się do korzystania z niej na warunkach określonych w umowie, zwrotu kwoty wykorzystanego kredytu wraz z odsetkami w oznaczonych terminach spłaty oraz zapłaty prowizji od udzielonego kredytu.
Zatem otrzymanie kredytu i jego spłata na warunkach przewidzianych w umowie są obojętne podatkowo.

I jeszcze o PCC-3

Podmiotami czynności cywilnoprawne są oczywiście ci, którzy czynności te zawierają. Od 2007 r. jednak zmienił się obowiązek podatkowy w tym zakresie. Ciąży on w zależności od dokonanej czynności:
przy umowie sprzedaży - na kupującym;
przy umowie zamiany - na stronach czynności;
przy umowie darowizny - na obdarowanym;
przy umowie dożywocia - na nabywcy własności nieruchomości;
przy umowie o dział spadku lub o zniesienie współwłasności - na podmiocie nabywającym rzeczy lub prawa majątkowe ponad udział w spadku lub we współwłasności;
przy ustanowieniu odpłatnego użytkowania, w tym również nieprawidłowego oraz odpłatnej służebności - na użytkowniku lub nabywającym prawo służebności;
przy umowie pożyczki i umowie depozytu nieprawidłowego - na biorącym pożyczkę lub przechowawcy;
przy ustanowieniu hipoteki - na składającym oświadczenia woli o ustanowieniu hipoteki;
przy umowie spółki cywilnej - na wspólnikach, a przy pozostałych umowach spółki - na spółce.

Powrót