podatek od używanych książek na allegro.

• Autor wątku Autor wątku Michaił
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michaił

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Będąc na pierwszym i drugim roku studiów nabyłem na wyprzedaży w bibliotece sporą ilość książek z różnych dziedzin. Na początku bieżącego roku postanowiłem pozbyć się znaczącej części z nich jako, że będąc na 4 roku studiów stwierdziłem, że nie będą mi przydatne a zajmują w domu cenne miejsce. Książki sprzedawałem od stycznia do maja. Za pojedyncze egzemplarze cena wynosiła 9 - 15zł. Jednak po zsumowaniu kwota jaką otrzymałem za wszystkie sprzedane książki wyniosła 1726zł. Czy w związku z tym w rocznym zeznaniu podatkowym będę musiał wykazać to jako dochód i zapłacić od tej kwoty podatek? Jeśli tak to w jakiej wysokości i na jakiej podstawie. Książki były moją własnością przed okres dłuższy niż 6 miesięcy jednak nie posiadam dowodu zakupu. W jaki inny sposób mógłbym udowodnić posiadanie dłuższe niż 6 miesięcy w Urzędzie Skarbowym ?

Brak dowodu zakupu jest tu chyba największym problemem.Według mnie nie da się go przeskoczyć.Poza tym nie wspominasz w ogóle o tym czy odprowadziłeś podatek od czynności cywilnoprawnych od tych transakcji.Przypuszczam,że nie, ale to oczywiście tylko moje przypuszczenie. Opierając się na nim,mogę tylko powiedzieć,jak ja bym postąpił w zaistniałej sytuacji.Według mnie najbardziej kluczowa jest tu możność bądź niemożność udowodnienia posiadania dłuższego niż 6 miesięcy. Jeśli w żaden sposób nie mógłbym tego udowodnić wykazałbym te dochody. Z braku dowodu na posiadanie tracą znaczenie fakty,iż jestem osobą fizczną i kupiłem książki z zamiaram wykorzystania dla celów osobistych.

Powrót