Podatek od wynajmu mieszkania

• Autor wątku Autor wątku angelika34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

angelika34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
Od września wynajmuję mieszkanie, czy grożą mi jakieś odsetki jeśli zapłacę podatek w grudniu za zaległe miesiące?

Czy zgłaszałaś do "swojego" urzędu skarbowego fakt wynajmu mieszkania?

czy grożą mi jakieś odsetki

Odsetki musisz sobie sama wyliczyć i niezwłocznie uregulować należności podatkowe i jednocześnie złożyć do urzędu skarbowego tzw."czynny żal" , czyli przyznanie się podatnika do naruszenia przepisów podatkowych.

Nieodprowadzanie podatku za wynajem mieszkania jest czyn zabroniony określony w art. 54 Kodeksu karnego skarbowego ( Dz.U.2022.859). Możesz uniknąć odpowiedzialności karnoskarbowej korzystając z "czynnego żalu". Jego regulacja prawna została zawarta w art. 16 § 1. Kodeksu karnego skarbowego : "Nie podlega karze za przestępstwo skarbowe lub wykroczenie skarbowe sprawca, który po popełnieniu czynu zabronionego zawiadomił o tym organ powołany do ścigania, ujawniając istotne okoliczności tego czynu, w szczególności osoby współdziałające w jego popełnieniu".

Niniejsze zawiadomienie składa się wtedy, gdy urząd skarbowy jeszcze nie wie, że należności podatkowe nie zostały uregulowane w terminie (np. żadne pisma w tej sprawie nie wpłynęły do podatnika).

..............................
Nie jestem prawnikiem

Wanda67 napisał:
Czy zgłaszałaś do "swojego" urzędu skarbowego fakt wynajmu mieszkania?

A po co? Nigdy nie było i nie ma takiej potrzeby poza wynajmen okazjonalnym.

Anglika34 - a kiedy otrzymałaś pierwsze pieniądze?
Przy wynajmie "prywatnym" podatki płacisz wg kwot faktycznie otrzymanych.
Jeżeli za wrzesień zapłacił ci w październiku - to możesz zastosować rozliczeni kwartalne i jeszcze nic nie będziesz miała po terminie.
Czy masz jakieś inne dochody opodatkowane?
Bo jeżeli nie masz - to na razie na pewno nie przekroczysz kwoty wolnej (30.000zł) więc nie wystąpił obowiązek wpłaty podatku.

Nie zgłaszałam, bo z tego co czytałam to nie ma takiego obowiązku.

Pierwsze pieniądze otrzymałam we wrześniu, zapłacony został cały miesiąc z góry, więc nie wiem czy można to liczyć jako kwartał?
Co do innych dochodów to od września pracuję też na UoP.

W takim razie nic nie wpłacaj - rozlicz w rocznym bo wg mnie zmieścisz się w kwocie wolnej.

Ale czy ryczałt wlicza się do kwoty wolnej?

Ryczałt to inna forma opodatkowania. Ale czas na wybór ryczałtu miałaś do 20 października. Teraz już tylko zasady ogólne.

sekStans napisał:
Ryczałt to inna forma opodatkowania. Ale czas na wybór ryczałtu miałaś do 20 października. Teraz już tylko zasady ogólne.

To nie jest prawda. Po pierwsze już w starym stanie prawnym (przed 2022 r.) wybrać ryczałt można było skutecznie nawet po upływie terminu - w zasadzie do 31 grudnia - wystarczyło chociaż raz wpłacić podatek z opisem "PIT-28". To, że się wpłaciło po terminie nie miało znaczenia.

Po drugie w 2022 r. ryczałt jest domyślną formą, nie trzeba go więc wybierać. Kwestię nieterminowej wpłaty można załatwić czynnym żalem i zapłatą odsetek.

Natomiast zgadzam się, że jak nie ma żadnych innych dochodów, to korzystniej dla niej będzie się rozliczyć na zasadach ogólnych (z kwotą wolną 30K) do czego ma pełne prawo.

Dopiero od 2023 ryczał jest obowiązkowy przy najmie prywatnym.

Co do innych dochodów to od września pracuję też na UoP.
Składałaś w zakładzie pracy PIT-2?
Skoro dochód z wynajmu opodatkowany na zasadach ogólnych to przy wyliczaniu zaliczki na podatek możesz korzystać z kwoty wolnej, ale w zakładzie pracy nie składasz PIT-2.

Składałam PIT-2. Czyliw tym roku mogę jeszcze rozliczyć dochód z wynajmu na zasadach ogólnych?

w tym roku mogę jeszcze rozliczyć dochód z wynajmu na zasadach ogólnych?

W tym roku tak, ale już od 1 stycznia 2023 roku przychody z najmu prywatnego będą opodatkowane wyłącznie ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych .

Ostatnia edycja:
Powrót