Podatek od wynajmu- ważne!

• Autor wątku Autor wątku martuuusia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martuuusia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam wielki problem otóż kilka tygodni dogadałam się z pewnym panem w sprawie wynajmu mieszkania w mieście, w którym będę studiować ( ja jestem najemcą). Na dniach dostałam wzór umowy, w którym wynajmujący zawarł punkt, że to ja mam rozliczać się z urzędem skarbowym. Kompletnie nie mam o tym pojęcia. Mam płacić 1200 zł czynszu dla niego oraz ok 500 zł opłat ( które jak już przeczytałam nie są podobno obciążone podatkiem, czy to prawda?). Czy to rzeczywiście ja powinnam się rozliczać ze skarbówką? Ile wynosi taki podatek? Czytałam o tym na paru stronach, ale nie jestem zbytnio zorientowana, nie rozumiem w jaki sposób się to liczy. Czy ktoś mógłby odpowiedzieć na moje pytania i pomóc w naliczeniu sumy jaką muszę oddać do skarbówki? To dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam Marta.

Heh, ale wymyślił. :)

Przecież to jego przychód i jego obowiązek.
A skąd Ty masz wiedzieć jak on się rozlicza (zasady ogólne czy ryczałt)?
Czy w umowie w ogóle podał swój NIP i adres Urzędu Skarbowego?

Nie.
Chyba, że ja w takim razie źle zrozumiałam.
Bo w umowie pisze " opłatę skarbową z tytułu niniejszej umowy uiszczy najemca". To co to znaczy w takim razie? Ile tej oplaty muszę uiścic? Źle zrozumiałam ten punkt?

opłata skarbowa to cena niegdysiejszego "znaczka skarbowego"

uiszcza ją osoba, która zgłasza fakt zawarcia umowy najmu w US
tylko ,ze jakoś nie widzę powodu dla którego miałabyś taką umowę w US zgłaszać jako najemca
jest tam coś więcej napisane?

Nie, nic więcej prócz takiego punktu. I teraz nie wiem co o tym myśleć, no bo skoro wynajmujący chce zgłaszać do skarbówki.. ale to czy Pan się orientuje ile wynosi taka oplata? Nie chcę podpisywać umowy dopóki się tego nie dowiem,żeby później nie okazało się, że to jakaś kolosalna suma.Aczkolwiek czytałam, że zniesiono już taką opłatę- ale nie wiem czy to prawda, no to tym bardziej nie rozumiem.

nie wiem dokładnie ile ta opłata miałaby wynosić ale byłaby to pewnie kwota kilkunastu złotych, ale ciągle nie wiem po co najemca miałby coś takiego zgłaszać
wielokrotnie występowałam w roli najemcy i nigdy mi to do głowy nie przyszło
jestem bardzo ciekawa co wynajmujący chciał osiągnąć z tytułu tego zapisu

Powrót