M
macianka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 12
Dzień dobry. Mam następujący problem: nabyłam właśnie działkę ROD (czyli w Rodzinnych Ogródkach Działkowych). Dowiedziałam się, że jako nabywca muszę zapłacić 2% podatku od czynności cywilnoprawnych. Podpisałam już umowę przeniesienia praw do działki ze zbywcą i zapłaciłam za działkę żądaną przez niego kwotę. Wiadomo, że przy "zakupie" takiej działki płaci się nie tylko zbywcy (czyli dotychczasowemu działkowiczowi), ale również dochodzą opłaty dla zarządu ROD. W umowie przeniesienia praw do działki oczywiście jest tylko kwota, którą płacę zbywcy. Teraz jedną kopię tej naszej umowy musimy złożyć do zarządu ROD wraz z wnioskiem o zatwierdzenie tej umowy. Zarząd ma 2 miesiące na ustosunkowanie się do tego i dopiero gdy wyda zgodę, będę mieć prawo do wieczystego użytkowania tej działki (oczywiście zgodę prawie na pewno dostanę, bo zarząd nie ma powodów, by jej odmówić). Mam wobec tego takie pytania:
1. Czy wypełniając druk PCC-3 mam uwzględnić tylko kwotę zawartą w umowie przeniesienia praw do działki, czy też doliczyć wszelkie koszty z tym związane (jakieś jednorazowe wpisowe dla zarządu itp.)
2. Czy mam ten druk złożyć już teraz, tzn. w ciągu 2 tygodni od podpisania umowy i wpłacenia pieniędzy - czy też dopiero wtedy, gdy zarząd ROD zatwierdzi tę naszą umowę
3. Co zaznaczyć w polu 7 druku PCC-3 (podmiot składający deklarację)
4. Co zaznaczyć w polu 21 - przedmiot opodatkowania ("umowa", czy "inne")
5. W części D - jaki wybrać rodzaj czynności cywilnoprawnej (jest tam do wyboru m.in. "umowa sprzedaży" , "ustanowienie odpłatnego użytkowania", lub "inna - wymienić jaka"
6. Rozumiem że część E pomijam
Będę naprawdę wdzięczna za pomoc.
1. Czy wypełniając druk PCC-3 mam uwzględnić tylko kwotę zawartą w umowie przeniesienia praw do działki, czy też doliczyć wszelkie koszty z tym związane (jakieś jednorazowe wpisowe dla zarządu itp.)
2. Czy mam ten druk złożyć już teraz, tzn. w ciągu 2 tygodni od podpisania umowy i wpłacenia pieniędzy - czy też dopiero wtedy, gdy zarząd ROD zatwierdzi tę naszą umowę
3. Co zaznaczyć w polu 7 druku PCC-3 (podmiot składający deklarację)
4. Co zaznaczyć w polu 21 - przedmiot opodatkowania ("umowa", czy "inne")
5. W części D - jaki wybrać rodzaj czynności cywilnoprawnej (jest tam do wyboru m.in. "umowa sprzedaży" , "ustanowienie odpłatnego użytkowania", lub "inna - wymienić jaka"
6. Rozumiem że część E pomijam
Będę naprawdę wdzięczna za pomoc.