Podatek od zarejestrowanego auta?

• Autor wątku Autor wątku wojtass84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtass84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
chciałbym prosic o pomoc i wyjaśnienie kilku rzeczy w nurtującej mnie sprawie.
Mianowicie 3 miesiące temu sprowadziłem auto z Niemiec. Opłaciłem je, zarejestrowałem i obecnie używam.
Chciałbym je teraz sprzedać gdyż wyjeżdżam za granicę i bez sensu żeby tu stało nieuzywane.
- Czy musze czekać aż upłynie 6 miesięcy aby móc sprzedać to auto?
- Czy jeśli zdecyduję się na pradzeaż teraz to będe musiał płacić jakis podatek do US?? a jeśli tak to w jakiej wysokości???

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam WOJTASS84

1. Nie musisz.
2. Będzie to prawdopodobnie 19% dochodu (różnicy ceny sprzedaży i kupna).

Sprowadziłem auto z Belgii 4 m-ce temu i oczywiście to ja na siebie robiłem jego 1-szą rejestrację w kraju.
Tak się złożyło że kilka dni temu samochód sprzedałem czy teraz mam obowiązek zapłacić podatek US ponieważ sprzedałem je przed upływem 6 m-cy. Na umowie kupiłem je za 1700euro a teraz sprzedałem za 17tys.zł
Czy jeżeli nie zgłosze tego US to on sam się tego dopatrzy i za to będzie mnie "ścigał".
Prosze o odpowiedź.
Dziękuję - Leszek.

Zapewne "dopatrzy się" i będzie Pana "ścigał". Zwłaszcza, jeżeli jest to jeden z lubelskich urzędów :lol:

Po pierwsze, z całą pewnością od tej transakcji musi być uiszczony podatek od czynności cywilnoprawnych i złożona deklaracja PCC-1 do Urzędu.

Po drugie, starostwa powiatowe rejestrujące pojazdy przekazują takie dane do urzędów.

Powrót