podatek od zysku z inwestycji w Polsce

• Autor wątku Autor wątku b2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

b2007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Czy uzyskujac dochod z inwestowania w akcje lub fundusze inwestycyjne w Polsce bedac obywatelem Polski nie posiadajacym zameldowania w Polsce a zagranica tez musze odprowadzac 19% podatku od zysku z tych inwestycji?

W odpowiedzi poprosze rowniez o odnosniki do konkretnych przepisow na ten temat.

Z gory dziekuje za odpowiedz,
bm

Pytanie jest żenująco proste. Należy płacić podatek do odpowiedniego organu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania podatnika. Obywatelstwo podatnika, ani nawet miejsce wykonania określonej działalności gospodarczej jest bez znaczenia.
Pozdrawiam.

[cytat="BODO1983"]Pytanie jest żenująco proste. Należy płacić podatek do odpowiedniego organu właściwego ze względu na miejsce zamieszkania podatnika. Obywatelstwo podatnika, ani nawet miejsce wykonania określonej działalności gospodarczej jest bez znaczenia.
Pozdrawiam.[/cytat]Czy moglbys jeszcze znizyc sie do mojego zenujacego poziomu i podac konkretny przepis i artykul/paragraf, ktory to stwierdza? Czy w razie ew. problemow z ktoryms US mam napisac "bo BODO1983 mi tak powiedzial"?? Mysle, ze nie przejdzie... ;)

bm

A jednak pytanie nie jest takie proste.

Kwestie te reguluje Art. 30a updof. Istotną kwestią może być to, czy ma Pan miejsce zamieszkania za granicą potwierdzone certyfikatem rezydencji - zgodnie bowiem z Art. 30a ust. 2 przepisy tego artykułu stosuje się z uwzględnieniem umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, jeżeli podatnik posiada taki certyfikat.

[cytat="MiM"]A jednak pytanie nie jest takie proste.

Kwestie te reguluje Art. 30a updof. Istotną kwestią może być to, czy ma Pan miejsce zamieszkania za granicą potwierdzone certyfikatem rezydencji - zgodnie bowiem z Art. 30a ust. 2 przepisy tego artykułu stosuje się z uwzględnieniem umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, jeżeli podatnik posiada taki certyfikat.[/cytat]Taki certyfikat dostaje tu od reki. To dokladnie ktory przepis, artykul, paragraf, punkt okresla gdzie mam zaplacic podatek?

bm

Taj jak napisałem - proszę podać, gdzie Pan mieszka. Konieczna jest znajomość kraju, aby określić, jaka, jeżeli w ogóle, umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania będzie miała zastosowanie.

Jestem zameldowany w Szwajcarii. Umowa o unikaniu podw. opod. jest i po pobieznym przejrzeniu fundusze podpadanja mi pod artykul 21 "Inne dochody", z ktorego wynika, ze mialbym ten podatek zaplacic w kraju zamieszkania. Dobrze rozumuje?

Przepraszam - myslalem, ze podalem wczesniej kraj zamieszkania.

bm

Artykuł 10  
Dywidendy
1. Dywidendy wypłacane przez spółkę mającą siedzibę w Umawiającym się Państwie osobie mającej miejsce zamieszkania lub siedzibę w drugim Umawiającym się Państwie mogą być opodatkowane w tym drugim Państwie.
2. Dywidendy te mogą być jednak opodatkowane także w Umawiającym się Państwie i według prawa tego Państwa, w którym spółka wypłacająca dywidendy ma swoją siedzibę, ale jeżeli odbiorca dywidend jest ich właścicielem, podatek ten nie może przekroczyć:
a) 5% kwoty dywidend brutto, jeżeli odbiorcą dywidend jest spółka (inna niż spółka jawna), której udział w kapitale spółki wypłacającej dywidendy wynosi co najmniej 25%,
b) 15% kwoty dywidend brutto we wszystkich pozostałych przypadkach.
Właściwe władze Umawiających się Państw ustalą w drodze wzajemnego porozumienia sposób stosowania tych ograniczeń.
Postanowienia niniejszego ustępu nie naruszają opodatkowania spółki w odniesieniu do zysków, z których dywidendy są wypłacane.
3. Użyte w tym artykule określenie "dywidendy" oznacza dochód z akcji, akcji gratisowych lub prawa do pobierania korzyści, akcji w kopalnictwie, akcji członków założycieli lub innych praw, z wyjątkiem wierzytelności, do udziału w zyskach, jak również dochód z innych praw spółki, które według prawa podatkowego Państwa, w którym spółka wydzielająca dywidendy ma siedzibę, zrównane są z wpływami z akcji.

Jeżeli chodzi o zyski z akcji, to zastosowanie powinien znaleźć ten przepis. Tym samym podatek do zapłacenia w Polsce "kurczy się" do 15%, co jest pocieszające. Mam wątpliwości co do funduszy inwestycyjnych - emitują one jednostki uczestnictwa, względnie ceryfikaty inwestycyjne, a tych umowa nie wymienia. Gdyby potraktować je jak akcje, to miałby zastosowanie Art. 10, jeżeli nie - Art. 21, a więc podatek tylko w Szwajcarii

[cytat="MiM"](...)Jeżeli chodzi o zyski z akcji, to zastosowanie powinien znaleźć ten przepis. Tym samym podatek do zapłacenia w Polsce "kurczy się" do 15%, co jest pocieszające. Mam wątpliwości co do funduszy inwestycyjnych - emitują one jednostki uczestnictwa, względnie ceryfikaty inwestycyjne, a tych umowa nie wymienia. Gdyby potraktować je jak akcje, to miałby zastosowanie Art. 10, jeżeli nie - Art. 21, a więc podatek tylko w Szwajcarii.[/cytat]Po pierwsze dziekuje uprzejmie za zainteresowanie sie sprawa.

Jak dla mnie to akcje i dywidendy sa zupelnie czyms innym niz jednostki uczestnictwa w funduszu inwestytcyjnym. Tak wiec sprawa jest dosc jasna, ze podatek place w Szwajcarii. Na wszelki wypadek mozna jeszcze wyslac prosbe o potwierdzenie interpretacji do ministra finansow.

Teraz: Jak rozumiem musze wyslac certyfikat rezydencji podatekowej. Wystarczy do posrednika (banku, maklera, itp) czy trzeba do kazdego funduszu, ktorego jednostki kupuje? Fundusze beda juz automatycznie wiedzialy, ze skoro jestem nierezydentem, to podatek place u siebie i nie pobiora mi podatku czy musze im to jeszcze wyraznie napisac?

bm

Wniosek o interpretację to dobry pomysł biorąc pod uwagę, iż do 1 lipca 2007 roku nic nie kosztuje. Do tego czasu też organem właściwym będzie naczelnik urzędu skarbowego, w Pana przypadku (chyba) Naczelnik II Urzędu Skarbowego Warszawa-Śródmieście.

Natomiast co do konieczności przesyłania certyfikatu spółce lub funduszowi, to wydaje mi się, że nie jest to konieczne, podmioty te nie są bowiem płatnikami jakichkolwiek zaliczek na ten podatek...

Powrót