Podatek PCC-3 zapłacony 2 dni po terminie

• Autor wątku Autor wątku pindlu94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pindlu94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
15 października br. kupiłem samochód, 30 października przypomniałem sobie o konieczności zapłaty PCC-3. Przelałem 150 zł na konto US a deklarację wysłałem pocztą, nie załączając czynnego żalu. Dzisiaj otrzymałem pismo z wezwaniem do US.
Jakie mogą być konsekwencje takiego działania? Czy tak krótki okres spóźnienia oraz niska kwota, mogą wpłynąć pozytywnie na kwotę mandatu?
Pozdrawiam

Na zapłatę PCC o ile się nie mylę, jest 14 dni. Pytanie od kiedy liczony jest bieg daty? jeżeli od dnia następnego to zmieściłeś się w terminie.

A na wezwaniu jest dokładnie określone czego ono dotyczy?

Otrzymałem takie pismo:
"Wzywa się Pana (...) w charakterze sprawcy wykroczenia skarbowego (...) z uwagi na możliwość wymierzenia kary grzywny w drodze mandatu karnego. Sprawa dotyczy złożenia po ustawowym terminie deklaracji PCC-3 (...)"

Miałem cień nadziei, że może chodzi o wartość samochodu, ale jednak o jeden dzień spóźnienia z PCC. Cóż, podaj miło, jest szansa, że odpuszczą, choć zależy to od urzędu i urzędnika niewątpliwie.

Jaka to może być kwota mandatu?

mikawawa napisał:
jeżeli od dnia następnego to zmieściłeś się w terminie.

liczy się od dnia następnego, ale nawet tak licząc to ustawowy termin został przekroczony - proszę wziąść kalendarz i policzyć...

Powrót