podatek PCC-3

• Autor wątku Autor wątku rockefelek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rockefelek1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam zamiar kupić samochód vw golf2 jedna grze słyszałem coś o podatku od wzbogacenia tzw PCC-3 nie wiem czy jest to prawd jesli tak to co to dokładnie jest i ile on wynosi? a i czy obejmuje mnie podatek ekologiczny jesli auto jest z 1989 r. czy w/w podatek dotyczy tylko samochodów sprowadzanych

z góry dziekuje za odp

pozdrawiam

rockefelek1

Przepraszam - źle wpisałem temat

podatek a PCC-3

Witam mam zamiar kupić samochód vw golf2 jedna grze słyszałem coś o podatku od wzbogacenia tzw PCC-3 nie wiem czy jest to prawd jesli tak to co to dokładnie jest i ile on wynosi? a i czy obejmuje mnie podatek ekologiczny jesli auto jest z 1989 r. czy w/w podatek dotyczy tylko samochodów sprowadzanych

z góry dziekuje za odp

pozdrawiam

rockefelek1

wynosi 2% od kwoty transakcji a podatku ekologicznego jak narazie nie ma

Raczej 2% od rzeczywistej wartości pojazdu wg katalogów firm
się tym zajmujących.
Urząd Skarbowy sobie to sprawdza.

Mahatman1981 napisał:
Raczej 2% od rzeczywistej wartości pojazdu wg katalogów firm
się tym zajmujących.
Urząd Skarbowy sobie to sprawdza.

cena zakupu jest właśnie rzeczywistą wartością pojazdu!!! a sobie może sprawdzać a jak sama nazwa wskazuje jest to deklaracja i to ja ją wypełniam i składam a że potem może zostać zweryfikowana to zupełnie odrębny temat

Janusz M. napisał:
ceny zakupu zwykle są niższe od rzeczywistej wartości.

zależy jak na to spojrzeć :what: zawsze uważałem iż to rynek jest wyznacznikiem wartości pojazdów i przecież te katalogi których używa US powstają w oparciu o ceny transakcji a nie z kosmosu

krzysiekjx1 napisał:
cena zakupu jest właśnie rzeczywistą wartością pojazdu!!!

Chyba sobie żartujesz? A co to za problem wpisać na umowie k-s
że się kupiło samochód za 100zł?

A deklarację w US i tak każą poprawić - a jak się nie podoba
kwota, którą US poda na podstawie katalogów to można powołać
rzeczoznawcę, który wyceni wartość auta.

Mahatman1981 napisał:
1) A co to za problem wpisać na umowie k-s
że się kupiło samochód za 100zł?

2)A deklarację w US i tak każą poprawić -
3)a jak się nie podoba
kwota, którą US poda na podstawie katalogów to można powołać
rzeczoznawcę, który wyceni wartość auta.

1) żaden i wtedy nie składasz wcale deklaracji PCC-3 i nikt cie nie weryfikuje tylko jest to poświadczanie nieprawdy w celu uzyskania korzyści materialnych na szkode skarbu państwa i wraz z konsekwencjami z tego wynikającymi
2) nikt ci nic nie może kazać -wysyłasz pocztą podatek opłacasz i po sprawie lub j/w
3) mi sie podoba a US nie bawi sie w to jeżeli wartość nie odbiega powyżej 30% od ich katalogów a nie czarujmy sie że wszyscy trafiamy na mega okazje za pół ceny

US nie bawi sie w to jeżeli wartość nie odbiega powyżej 30% od ich katalogów
:) Nie zawsze. Właśnie skazana została kobita za narażenie Skarbu Państwa na stratę 5 groszy.

Powrót